Na konferenciji u Sarajevu razgovarano o smjernicama EU za podršku civilnom društvu u zemljama proširenja

Smjernice Evropske unije za podršku civilnom  društvu u zemljama proširenja 2014-2020, i uvod u njihov monitoring u BiH su bili u središtu konferencije koju je u Sarajevu 28.10.2015. godine organizirao Projekat EU za tehničku pomoć organizacijama civilnog društva u BiH (TACSO BiH).

Više od 60 učesnika, zvaničnika Evropske unije, predstavnika državnih, entitetskih i vlade Brčko distrikta BiH, kao i međunarodnih organizacija i civilnog društva u BiH, su pozdravili proces monitoringa smjernica EU, naglašavajući važnost referentnih pokazatelja i nacionalnih ciljeva sadržanih u dokumentu.

Pozdravljajući učesnike Konferencije, tajnik Ministarstva pravde BiH, Željko Bogut je naglasio: ”Usvajanjem Reformske agende, svi nivoi vlasti su jasno potvrdili put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.  Na tom putu civilno društvo ima vrlo važnu ulogu, prije svega kroz promoviranje EU vrijednosti. Kao konstruktivan sudionik civilnog dijaloga u BiH, civilno društvo može i treba da igra značajnu ulogu u rješavanju izazova sa kojima se suočavamo na putu ka Evropskoj uniji.”

Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH, je u svom obraćanju naglasio: ‘‘Premda nije eksplicitno precizirano, funkcionalan dijalog sa civilnim društvom i uključivanje građana u proces donošenja odluka su de facto postali jedni od političkih kriterija za puno članstvo u Evropskoj uniji. Član 10. Lisabonskog sporazuma nalaže da će Evropska unija biti bazirana na predstavničkoj demokratiji i sudioničkoj demokratiji, dok Član 11. ovog Sporazuma obavezuje EU institucije da njeguju dijalog sa građanima i civilnim društvom.”

Učesnici su procjenili promjene u okruženju i evidentirali pokazatelje iz  ‘EU Smjernica koje je moguće pratiti u naredne dvije godine u BiH.  Na osnovu rezultata Konferencije, partner u implementaciji, organizacija TACSO VESTA će narednih godina pratiti promjene u okruženju, objedinjavati podatke te pripremati sažetak za godišnji izvještaj o napretku BiH ka Evropskoj uniji.

Projekt TACSO 2 je dio Instrumenta podrške civilnom društvu (CSF), koji za cilj ima jačanje civilnog društva u okviru sudioničke demokratije i podsticanje razvoja povoljnog okruženja za civilno društvo u zemljama korisnicama Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Europa.ba