EUSR podržava Program za mlade “Četiri grada”

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH podržao je inicijativu mladih pod nazivom Program za mlade „Četiri grada“, koji je okupio 20 mladih ljudi iz Višegrada, Jelaha, Bratunca, Tuzle, Srebrenice i Sarajeva u periodu od 1. do 5. novembra 2015. godine. Mladi su radili zajedno u Višegradu i Sarajevu kako bi ispitali moguće načine korištenja umjetnosti i kulture za razvoj inkluzivnije i kreativnije budućnosti za mlade.

Inicijativa predstavlja nastavak aktivnosti iz augusta ove godine, kada se više od stotinu mladih iz sedam zemalja (BiH, Rumunjske, Srbije, Italije, Gruzije, Portugala i Velike Britanije) okupilo u Višegradu i Srebrenici kako bi razvijali svoju kreativnost, vještine i razumijevanje jednakosti i inkluzije kroz kulturno-umjetničke djelatnosti. Cilj projekta„The Complete Freedom of Truth“ jeste korištenje kulture i umjetnosti radi stjecanja vještina i unaprjeđenja svijesti mladih o kulturi putem razvoja njihove kreativnosti. Projekat se vodio kroz proces neformalnog učenja, kombinirajući najvišu kvalitetu kulturnih i umjetničkih praksi, inspiriran i potpomognut talentiranim i iskusnim partnerima, praktičarima i umjetnicima.

U periodu od 1. do 5. novembra, kroz različite radionice, performanse i diskusije pod vodstvom profesionalnih umjetnika, mladi su unaprijedili svoje umjetničke vještine i saznali više o tome kako planirati i osmisliti svoje projekte, dok istovremeno razvijaju ideje jednakosti, tolerancije, demokratije i ljudskih prava kroz umjetnosti.

Europa.ba