Ambasador Wigemark se sastao sa tri premijera, razgovarao o Reformskoj agendi

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark sastao se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH dr. Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, sa kojima je razgovarao o provedbi Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Wigemark je izjavio: “Sve tri vlade su uložile mnogo napora prilikom izrade i usklađivanja svojih akcionih planova i ovo je vrlo pozitivan izraz posvećenosti reformama, kao i dokaz saradnje u interesu svih građana u Bosni i Hercegovini.”

“Vidimo da Vijeće ministara BiH, kao i Federacija BiH i Republika Srpska, poduzimaju konkretne korake na jačanju ekonomije. Po prvi put u više godina, zemlja se također približava Evropskoj uniji, pošto je značajan napredak u pogledu Reformske agende jedan od glavnih kriterija za podnošenje aplikacije za članstvo.

“Preostalo je još dosta posla, posebno u oblasti vladavine prava. U pogledu socijalnih i ekonomskih pitanja, Reformska je agenda postavila visok standard. Svaka od oblasti Reformske agende je važna i dio je cjelokupnog paketa. Govorimo o boljoj kontroli javnih financija, jačanju vladavine prava, smanjenju korupcije i unaprijeđenju javne administracije, kako bi svi građani imali bolje i efikasnije službe. Sva ova pitanja su povezana i zajedno se moraju rješavati.”

“Evropska unija ne pokušava centralizovati ovu zemlju, niti mijenjati njen ustav. Poštujemo nadležnosti svih nivoa vlasti. Jednostavno apelujemo na političare da zajedno rade za opšte dobro, i ja mislim da se to dešava. Približavanje evropskim standardima u ekonomiji i dobroj upravi je u interesu sviju. To je situacija u kojoj svi pobjeđuju.”

Na sastanku je dogovoreno da će prvi izvještaj o provedbi Reformske agende biti pripremljen i predstavljen na sastanku na visokom nivou do kraja godine.

Sastanku su prisustvovali i brojni međunarodni i BiH zvaničnici, uključujući i predstavnike MMF-a, Svjetske banke, EBRD-a, IFC-a, Ambasade SAD i ministri finansija.

Europa.ba