U Sarajevu održan Informativni dan Erasmus+

Nacionalni Erasmus+ informativni dan u Bosni i Hercegovini održan je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu 11. novembra 2015. godine.

Događaj je promovisao mogućnosti u okviru Erasmus+ programa, sa posebnim naglaskom na predstavljanje novog poziva za dostavu projektnih prijedloga u oblasti visokog obrazovanja, uključujući projekte jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju, međunarodne kreditne mobilnosti, zajedničke master programe, Jean Monnet aktivnosti, te ostale mogućnosti u oblasti visokog obrazovanja.

U svom uvodnom obraćanju, Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH pohvalio je angažman zemlje u okviru programa.

Prema rezultatima poziva objavljenog u okviru programa Erasmus+ ovog ljeta, Bosna i Hercegovina je druga zemlja u regiji Zapadnog Balkana po broju dodijeljenih projekata, dok je u okviru akcije Jean Monnet prva“, naglasio je Mina.

Mina je objasnio da, osim visokoškolskih institucija, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje također učestvuje u eTwinning programu od januara ove godine i da je 185 škola i 272 učitelja do sada aktivno na platformi.

U svom uvodnom obraćanju, Suad Muhibić, voditelj Nacionalnog Erasmus+ ureda u BiH, pozvao je sve visokoškolske ustanove u zemlji da iskoriste priliku i učestvuju u Erasmus+ programima.

Predstavnici visokoškolskih ustanova i nadležnih ministarstava u BiH prisustvovali su događaju.

Erasmus+ je program EU za obrazovanje, obuku, mlade i sport. Počeo je 1. januara 2014. godine i zamjenjuje trenutne finansijske programe koji vodi Evropska komisija u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta, uključujući i Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Comenius, Leonardo, Grundtvig i Transversal), Mladi u akciji i druge međunarodne programe uključujući i Jean Monnet i Erasmus Mundus. Erasmus+ program traje  u periodu od 2014. do 2020. godine i podržava aktivnosti u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta u svim sektorima cjeloživotnog učenja, uključujući visoko obrazovanje, dodatno obrazovanje, obrazovanje odraslih, škole i aktivnosti mladih.

Sve relevantne informacije o Erasmus+ mogu se pronaći na službenoj stranici: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

i na stranicama BiH Nacionalnog Erasmus+ ureda: http://www.erasmusbih.com/index.php/en/

Erasmus+ vodič dostupan je ovdje: http://euinfo.ba/wp-content/uploads/2015/10/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

Europa.ba