EU finansirala gradnju 62 stambene jedinice za socijalno ugrožene porodice

Rezultati projekta „Sistem socijalnog stanovanja – razvoj integrisanog modela u teoriji i praksi“, kao i najvažnije preporuke za integrisani održivi model socijalnog stanovanja u BiH, predstavljeni su na završnoj konferenciji održanoj 11. novembra 2015. godine u Sarajevu.

U okviru projekta, izgrađeno je šest stambenih zgrada u općinama Jablanica, Prozor-Rama i Stari Grad Sarajevo, gradovima Tuzla i Bijeljina te Brčko distriktu BiH. Ukupno, sagrađene su 62 stambene jedinice koje su dodijeljene korisnicima u stanju socijalne potrebe u skladu sa principom socijalnog stanovanja.

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Melvin Asin naglasio je važnost saradnje između lokalnih vlasti i Evropske unije u provedbi projekta.

Evropska unija je prepoznala značaj pitanja socijalnog stanovanja u Bosni i Hercegovini i kroz IPA fondove iz 2011. godine obezbijedila je milion eura te privukla sufinansiranje lokalnih vlasti i Hilfswerk Austria Internationala (HWA) u iznosu od 714,905 eura. Projekat je dao konkretne rezultate i smjernice u identifikaciji i definiranju rješenja sistema za model socijalnog stanovanja u BiH, kako bi se rješili problemi ugroženih kategorija u ovoj zemlji“, rekao je Asin.

Dodajući kako je cilj uspostava adekvatne politike socijalne zaštite, Asin je istakao: „Cilj je uspostaviti moderne usluge socijalne zaštite i konkretnu podršku ne samo za one kojima je potrebna, izbjeglice, povratnici, mladi, već i za sve kojima je potrebno socijalno stanovanje“.

Direktorica HWA za BiH Suzana Jašarević je naglasila da je napravljen ogroman korak, a zemlja je mnogo bliže uspostavljanju integrisanog sistema socijalnog stanovanja u BiH. „Izgrađeno je svih šest stambenih zgrada na različitim lokacijama. Četiri stambene jedinice su predate korisnicima, a uskoro se očekuje predaja u općini Stari Grad Sarajevo i u Bijeljini“, rekla je Jašarević.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić kazao je da je u posljednjih nekoliko godina u BiH, kroz sistem socijalnog stanovanja i druge projekte, izgrađeno 55 zgrada sa gotovo 500 stanova.

Projekat su, osim općina koje su bile uključene, podržali i Komisija BiH za izbjeglice i raseljena lica/BiH fond za povratak, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice FBiH, Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice RS, Uprava za prognanike i izbjeglice Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Projekat je implementirao Hilfswerk Austria International (HWA) u saradnji sa organizacijom Fondacija lokalne demokratije (FLD).

Europa.ba