“Međunarodna zajednica se mora ujediniti poslije napada u Parizu”, naglasila Mogherini tokom pregovora o Siriji u Beču

„Evropa je uz Francusku i francuski narod“, rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izražavajući žaljenje nakon sinoćnih terorističkih napada u Parizu, a prilikom njenog dolaska u Beč na drugu seriju razgovora o političkom rješenju krize u Siriji.

„Ovo je još jedan tragičan dan“, Mogherini je rekla medijima. „Sastanak koji održavamo ovdje u Beču će poprimiti sasvim drugačije značenje.“

Ona je rekla da su napadi u Parizu uslijedili nakon bombaških napada u Libanu početkom sedmice, pada ruskog aviona u Egiptu i napada u Turskoj prije nekoliko sedmica. „Zajedno smo u ovome: Evropljani i Arapi, Istok i Zapad“, izjavila je. Mogherini je naglasila „odgovornost da se ujedinimo protiv onih koji žele da nas podijele, i gradimo protiv onih koji žele da uništavaju“. U ovom smislu, ona je zaključila da ne postoji alternativa ujedinjenju međunarodne zajednice na polju „rješavanja sukoba u našoj regiji, počevši od užasnog rata u Siriji“.

Sastanak u Beču se održava dvije sedmice nakon prve runde pregovora o Siriji. Na prethodnom sastanku održanom 30.10.2015 godine, svi ključni regionalni i međunarodni akteri – uključujući Iran i Saudijsku Arabiju – sjedili su po prvi put za istim stolom u razgovoru o političkoj tranziciji u ratom razorenoj zemlji.

Europa.ba