Pismo predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska predsjedniku Francuske François Hollandu povodom napada u Parizu

Dragi François,

Ovaj napad je nasilje protiv Francuske, i protiv Evrope u cjelosti. Francuska je danas na prvoj liniji borbe protiv terorizma. Ali, Francuska nije sama. Ova borba je borba svih Evropljana, i svih ostalih građana slobodnog svijeta.

Francuska je velika, snažna i otporna nacija. Ona će prebroditi ovu tragediju. Evropska unija će joj u solidarnosti pomoći. Osiguraćemo da tragični, sramni akt terorizma protiv Pariza ne uspije u svojoj namjeri: da podjeli, uplaši i podrije slobodu, jednakost i bratstvo – vrijednosti koje čine Francusku velikom nacijom.

Francuska je omogućila da se ove vrijednosti nađu u srcu Evropske unije. I Evropska unija će uvijek biti uz Francusku, njenu vladu i građane.

Zahtijevaćemo da svjetski lideri koji se okupljaju na sastanku G20 u Antaliji odgovore na prijetnju ekstremnog terorizma. Osiguraćemo da bude urađeno sve na evropskom nivou kako bi se Francuska osjećala sigurno, kao i da evropska strategija protiv terorizma bude spremna da odgovori na izazove u nastupajućem periodu.

S poštovanjem,
Donald Tusk

Europa.ba