Potrebno dodatno unaprijediti pravni i finansijski okvir za civilno društvo u BiH, naglašeno u Izvještaju za 2015.

Nije bilo napretka na unaprijeđenju mehanizama za dijalog i saradnju između vlasti i organizacija civilnog društva, i pravni i financijski okvir je potrebno dodatno unaprijediti. Ovo je jedan od ključnih nalaza Izvještaja za 2015. godinu koji je bio u fokusu diskusije 20. novembra između predstavnika EU i nevladinog i civilnog sektora u Bosni i Hercegovini.

Potrebno je usvojiti državnu strategiju o civilnom društvu, kao i zakon o zajedničkom registru nevladinih organizacija koji bi omogućio uspostavu centralne baze podataka, naglasio je Georg Ziegler, zamjenika šefa Sekcije za BiH i Albaniju u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji.

Neke organizacije civilnog društva su ulagale napore na jačanju svojih kapaciteta u nadgledanju procesa evropskih integracija i ulasku u dijalog sa EU i vlastima širom zemlje povodom Reformske agende, navodi se u Izvještaju. One i dalje prema vlastima izražavaju zahtjeve za transparentnom provedbom Reformske agende.

Tokom diskusije je također naglašena potreba za unaprijeđenjem kapaciteta organizacija civilnog društva kako bi sudjelovale u dijalogu o politikama u BiH, kao i za dodjelom javnih financijskih sredstava na transparentan način, u skladu sa jasno definisanim kriterijumima.

Europa.ba