Zaključci Vijeća o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja

Vijeće je usvojilo zaključke o

  • politici proširenja Evropske unije koja obuhvata Tursku, Crnu Goru i Srbiju, kao i o
  • procesu stabilizacije i pridruživanja na Zapadnom Balkanu kojim su obuhvaćene Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Zaključcima se potvrđuje posvećenost Vijeća procesu proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Zaključci Vijeća o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja (tekst zaključaka je trenutno dostupan na engleskom jeziku)

Dio zaključaka koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu:

[…] 45. Vijeće pozdravlja povratak Bosne i Hercegovine na reformski put potreban za napredak u kontekstu evropskih integracija. Vijeće pozdravlja usvajanje Reformske agende u julu 2015. godine i pratećeg Akcijskog plana u oktobru 2015. godine od strane bh. vlasti. Uz konstataciju da je zemlja ove godine napravila iskorak u pravcu približavanja Uniji, Vijeće poziva domaće lidere da zadrže pozitivan zamah u nastavku provođenja reformi, u saradnji s civilnim društvom. Potrebno je ostvariti smislen napredak u provedbi Reformske agende kako bi EU razmatrala zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine, u skladu s prethodnim zaključcima Vijeća, posebno onima iz decembra 2014. godine.

46. Vijeće stoga ohrabruje bh. vlasti da nastave raditi na konkretnijoj realizaciji Zajedničke izjave kroz dalje usvajanje i nastavak provedbe nužnih reformi, s posebnim naglaskom na oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, reformu javne uprave, kao i socioekonomske reforme. Vijeće sa zabrinutošću naglašava pogoršanje uslova za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i slobode medija. Jačanje javne uprave te uspostavljanje funkcionalnosti i učinkovitosti na svim razinama vlasti, uključujući i brzu uspostavu učinkovitog mehanizma koordinacije o pitanjima koja se tiču EU će također biti potrebni da bi se zemlja mogla suočiti s izazovima na putu u EU. Napredak u tom smislu će otvoriti put za Bosnu i Hercegovinu da u potpunosti koristi raspoložive fondove EU.

47. Vijeće podsjeća da će zatražiti od Komisije da obratiti posebnu pažnju na provedbu presude Sejdić-Finci prilikom zahtjeva Komisiji da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo.

48. Vijeće ponavlja da nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Bosna i Hercegovina treba u potpunosti ispuniti svoje obaveze iz Sporazuma, uključujući, kao hitno pitanje, obaveze koje se tiču prilagodbe SSP-a nakon pristupanja Hrvatske u EU. Puna provedba SSP-a, uključujući i njegovu prilagodbu, jeste važan element opredjeljenja zemlje procesu evropskih integracija.

49. Vijeće podsjeća da je Strukturirani dijalog o pravosuđu instrument za rješavanje preostalih nedostataka u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, u skladu s preporukama Venecijanske komisije iz 2013. godine. Vijeće ponavlja svoju ozbiljnu zabrinutost glede priprema za održavanje entitetskog referenduma o pravosuđu na državnoj razini u Republici Srpskoj. Održavanje takvog referenduma osporava koheziju, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Njime se također ugrožavaju napori na unaprjeđenju socioekonomske situacije svih građana Bosne i Hercegovine i dalji napredak u procesu evropskih integracija. […]

Europa.ba