Bosna i Hercegovina otvorila novo poglavlje zahtjevom za članstvo u EU

Prije dvadeset godina, rat u Bosni i Hercegovini je bio jedan od najburnijih sukoba u modernoj evropskoj historiji, još od kraja Drugog svjetskog rata. U ponedjeljak, 15. februara, ista je zemlja podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar Johannes Hahn u zajedničkoj su izjavi podvukli da “…zajednički proslavljamo taj dan. Prije samo dvije decenije, na Balkanu je ispisana jedna od najstrašnijih stranica evropske historije. Danas slavimo još jedan korak ka ujedinjenom i mirnom kontinentu.”

Zahtjev za članstvo je dobra vijest prevashodno za građane u BiH, ali i za Evropsku uniju: “U vrijeme kada određene snage širom našeg kontinenta dovode u pitanje samo postojanje naše Unije, zahtjev Bosne i Hercegovine pokazuje da je potreba za ujedinjenim evropskim kontinentom još uvijek snažno prisutna među našim narodima. Odluka za podnošenje zahtjeva pripada jedino i isključivo građanima i vlastima Bosne i Hercegovine. Ali kao Evropska unija, zajedno s našim međunarodnim partnerima i međunarodnim finansijskim institucijama, uložili smo mnogo u jačanje evropske perspektive Bosne i Hercegovine”. Oni su pohvalili postignuti napredak. “Danas ne bismo ni bili ovdje da nije bilo liderstva ove zemlje. Sve dok svi lideri i svi nivoi vlasti sarađuju na ostvarivanju zajedničkog cilja, politički sistem BiH odgovara na potrebe svojih građana.”

Mogherini i Hahn su naglasili da “je potrebno nastaviti sa poslom, posebno na planu provedbi reformi za unapređenje privrednog rasta i socijalne pravde, vladavine prava i reforme javne uprave”, kao i da “očekuju da će vlasti na svim nivoima osigurati konstruktivno rješavanje izazova s kojima se zemlja suočava kada je u pitanju njen pravosudni sistem, u duhu dijaloga i međusobnog razumijevanja”.

“I dalje ostaju rane koje je potrebno izliječiti. No, zajedno možemo pomoći jedni drugima da krenemo u pravcu pomirenja… Dvadeset godina nakon rata, vrijeme je da se okrenemo naprijed, ka našoj zajedničkoj budućnosti u istinski ujedinjenoj Evropi”, istakli su poruku nade u svojoj izjavi Federica Mogherini i Johannes Hahn.

Povezani materijal

Često postavljana pitanja: Od zahtjeva za članstvo u EU do pregovora o pristupanju

Europa.ba