Sastanak šestorke iz zemalja Zapadnog Balkana u Briselu

Komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, bio je domaćin današnjeg sastanka ministara transporta i energetike iz zemalja Zapadnog Balkana, održanog u Briselu. Fokus je bio na ključnim pitanjima u okviru Agende za povezivanje, čiji cilj je bolja integracija zemalja Zapadnog Balkana, kao i efikasno povezivanje regiona sa EU. Sastanak je nastavak Samita Zapadnog Balkana, održanog u augustu prošle godine u Beču. Sastanak u Briselu potvrdio je raniji dogovor o zajedničkom radu na uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije za Zapadni Balkan. Na sastanku je usvojena Zajednička izjava:

„U nastavku aktivnosti nakon što je u Beču održana konferencija o Zapadnom Balkanu, 27. augusta 2015. godine, mi, ministri za energetiku i transport iz zemalja Zapadnog Balkana okupili smo se u Briselu 1. marta 2016. godine u prisustvu komesara za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju i predstavnika Komisije za transport i energetiku te usvojili sljedeću Zajedničku izjavu kojom potvrđujemo našu posvećenost povezivanju, dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i europskim integracijama:

  • Unaprjeđenje regionalne saradnje i ekonomski rast jeste jedan od naših zajedničkih alata za postizanje europskih standarda i ispunjavanje kriterija za pristupanje EU, a proces bi trebao osigurati vidljive koristi našim građanima još i prije samog članstva.
  • Izražavamo naše snažno opredjeljenje Berlinskom procesu, te ostajemo usmjereni na ostvarivanje konkretnih rezultata tokom samita u Parizu, zakazanom za juli 2016. godine, a na temelju specifičnih investicijskih projekata.
  • Svjesni smo da je poboljšanje povezanosti u našoj regiji, kao i sa EU, jedan od ključnih faktora za rast i radna mjesta na Zapadnom Balkanu.
  • Prihvatamo da će ovakva zajednička ambicija zahtijevati našu osobnu predanost i vodstvo svih nas.
  • Saglasni smo da ćemo raditi na uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije. Izražavamo nadu da će Sporazum o transportnoj zajednici biti parafiran prije samita u Parizu.
  • Također ćemo osigurati da naši nacionalni investicijski odbori ažuriraju i održavaju kredibilnost single project pipeline, odnosno mehanizma upravljanja projektima i sveobuhvatnog mehanizma planiranja i finansiranja za prioritetna ulaganja, kao pretpostavke za podršku u okviru IPA II za sufinansiranje iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Obavezujemo se na provedbu mekih mjera u oblasti energetike i transporta, kako je to dogovoreno na Samitu u Beču. Svjesni smo da će se napredak po ovim pitanjima odraziti na buduće odluke Europske unije za sufinansiranje.“

Europa.ba