Transparentna dodjela javnih sredstava je ključno pitanje na Zapadnom Balkanu

Dvodnevna regionalna konferencija „Transparentna dodjela javnih sredstava – EU dobre prakse i modeli“ koju zajednički organizuju EU projekt tehničke pomoći organizacijama civilnog društva (TACSO) u BiH i TACSO VESTA s ciljem da se pregledaju dobri modeli i prakse za osiguravanje transparentnosti dodjele javnih sredstava civilnom društvu završena je 31. marta na Jahorini.

Konferencija je okupila više od 80 sudionika iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Kosova*, Turske i Bosne i Hercegovine, s ciljem uspostave zajedničke platforme za Zapadni Balkan i Tursku koja će uskladiti prakse ovih zemalja s najboljim evropskim praksama u oblasti raspodjele javnih sredstava.

U svom uvodnom obraćanjuMassimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, je naglasio važnost transparentnog dodjeljivanja sredstava. „Mi, kao Evropska unija, te općenito kao donatori, vodimo računa o načinu na koji se dodjeljuju naša sredstva civilnom društvu, a ponekad zaboravljamo da mnogo veća sredstva dolaze iz javnih tijela, od vlada na različitim nivoima. I još je važnije da se ta sredstva mudro dodjeljuju, na kvalitetan i transparentan način. Zato je ova konferencija u središtu onoga što radimo u pretpristupnim zemljama“,  izjavio je Mina.

Također je dodao da građani kako pojedinačno tako i putem organizacija civilnog društva, trebaju biti u mogućnosti ne samo da sudjeluju u kreiranju politika i zakonodavnih procesa, već i da pomno prate pravilnu provedbu postojećih pravila i propisa.

Jasenka Perović, voditelj projekta TACSO, je naglasila kako oni nisu zainteresovani samo za transparentnu dodjelu javnih sredstava već i praćenje cijelog ciklusa javne potrošnje. „Obje strane, i vlada i civilno društvo, dijele odgovornost za netransparentno trošenje sredstava poreznih obveznika. Zemlje u regiji nemaju kvalitetan sistem i organizacije civilnog društva uglavnom služe kao pružaoci socijalnih usluga“, dodala je Perović.

Goran Kučera, viši savjetnik u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, dao je bolji uvid u raspodjelu javnih sredstava u BiH. „Posljednji dostupni a potvrđeni podaci iz 2012. godine kažu da je 100 miliona KM izdvojeno za civilni sektor u Bosni i Hercegovini. Najveći procent, oko 40 posto, izdvojen je za sportske organizacije, 15 posto za udruženja ratnih vojnih veterana, 12 posto za organizacije koje pružaju socijalne usluge, a tek oko 33 posto se dijeli na druge organizacije koje se bave ljudskim pravima, borbom protiv korupcije, ekologijom i drugim oblastima“, zaključio je Kučera.

Konferencija je osmišljena da sve sudionike uključi u razmjeni iskustava i zajedničkog rada s naglaskom na pronalaženje najboljeg modela primjenjivog na postojeće uslove u svakoj zemlji.

Projekt TACSO je dio EU instrumenta za civilno društvo (CSF), čiji je cilj jačanje civilnog društva kao ključnog elementa participativne demokracije i poticanje razvoja podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u zemljama korisnicama Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Europa.ba