Poziv na dostavljanje referata za godišnji izvještaj o BiH za 2016.

Evropska komisija svake godine objavljuje izvještaje koji procjenjuju specifičnu situaciju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u pogledu procesa evropskih integracija.

Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu će imati sličnu strukturu kao Izvještaj za 2015. godinu, koji će se fokusirati na osnovne odrednice Strategije proširenja EU: vladavinu prava, reformu javne uprave, ekonomsko upravljanje i temeljna prava. U pogledu svih relevantnih kriterija (politički kriteriji, ekonomski kriteriji i evropski standardi) Izvještaj će sagledati spremnost BiH za buduće članstvo u EU i napredak postignut od septembra 2015. Napredak će se mjeriti u smislu donešenih odluka, usvojenih zakona i stepena provedbe.

Kako bi dalje ojačala dijalog i stvorila priliku za konstruktivne sugestije i povratne informacije, Delegacija Evropske unije poziva predstavnike organizacija civilnog društva, poslovne zajednice i međunarodnih organizacija da dostave svoj pisani doprinos, koji daje pregled njihovih zapažanja u oblastima njihovog djelovanja, a koja se odnose na period izvještavanja. Delegacija očekuje da će ove sugestije biti činjenično tačne, objektivne i koje se mogu provjeriti.

Molimo Vas da dostavite doprinos u pisanoj formi najkasnije do 18.4.2016. godine na e-mail: delegation-bih-annual-report@eeas.europa.eu

Osim toga, Delegacija EU će organizovati usmene konsultacije u aprilu 2016. godine, a na koje će relevantni akteri biti posebno pozvani e-mail porukom.

Izvještaj za 2015. godinu i Strategiju proširenja možete pogledati na: http://ec.europa.eu/enlargement/countries/strategy-and-progress-report/index_en.htm

Europa.ba