Izjava EU povodom potpisivanja Pariškog sporazuma na temelju Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, i šefovi misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini, izdali su sljedeće saopštenje:

Ceremonija svečanog potpisivanja koja počinje 22. aprila 2016. godine u sjedištu Ujedinjenih nacija predstavlja prvi korak ka stupanju Pariškog sporazuma na snagu što je prije moguće. Istorijski sporazum o klimatskim promjenama usvojen je u decembru prošle godine u Parizu sa predviđenim stupanjem na snagu 30 dana nakon što najmanje 55 zemalja, na koje otpada 55 posto globalne emisije plinova, položi svoje instrumente za ratifikaciju, prihvaćanje, usvajanje ili pristupanje.

Usaglašavanje Pariškog sporazuma predstavlja ključno postignuće za Ujedinjene nacije i međuvladinu saradnju kao prvi multilateralni sporazum 21. stoljeća od velikog značaja. Imajući u vidu da je riječ o prvom univerzalnom i pravno obavezujućem sporazumu, isti služi kao jasan signal svim zainteresiranim stranama da je budućnost usmjerena na globalnu tranziciju na čistu energiju i odmak od fosilnih goriva. Uspostavljen je globalni akcioni plan kako bi se svijet postavio na put sprječavanja opasnih klimatskih promjena kroz ograničavanje globalnog zatopljenja na manje od 2°C, te ulaganje daljih napora na ograničavanju porasta temperature na 1,5 °C.

EU i njezine zemlje članice će se zalagati za što skoriju ratifikaciju sporazuma koji predstavlja važan korak u našem zajedničkom opredjeljenju na rješavanju problema klimatskih promjena. Pozdravljamo i snažno podržavamo odluku nadležnih vlasti Bosne i Hercegovine da potpišu Pariški sporazum. Nadalje potičemo bh. vlasti da nakon potpisivanja poduzmu potrebne korake kako bi se što prije moguće ratificirao Sporazum, te bez odlaganja uspostavile politike identifikovane u okviru Planiranog nacionalnog utvrđenog doprinosa BiH (INDC), a kako bi se što prije ostvarile dobrobiti ovakvog djelovanja. U tom smislu, dodatno ohrabrujemo nadležne bh. vlasti u oblasti okoliša da ubrzano nastave s usvajanjem strategije i politika za cijelu zemlju u ovom sektoru. Ovakve mjere koje omogućavaju lakše usklađivanje s pravnom stečevinom EU će doprinijeti daljim unapređenjima u oblasti klimatskih promjena.

 

Europa.ba