Pariški sporazum stupit će na snagu nakon što je EU odobrila ratifikaciju

Europski parlament danas je odobrio da Europska unija ratificira Pariški sporazum.

Nakon što je Europski parlament – u prisutnosti predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i predsjednice konferencije COP 21 Ségolène Royal – danas odobrio ratifikaciju Pariškog sporazuma, prevladana je i posljednja prepreka. Dovršen je politički proces kojim se omogućava da Europska unija ratificira Sporazum.

Predsjednik Jean-Claude Juncker u svojem je govoru o stanju Unije 14. rujna pozvao na brzu ratifikaciju Sporazuma.

Izjavio je: “Sporo ispunjavanje obećanja pojava je koji bi mogla sve više ugrožavati vjerodostojnost Unije. Uzmite kao primjer Pariški sporazum. Mi, Europljani, vodeći smo u svijetu kad je u pitanju klimatska politika. Europa je ta koja je donijela prvi pravno obvezujući globalni klimatski sporazum u povijesti. Europa je ta koja je izgradila ambicioznu koa­liciju koja je omogućila potpisivanje Pariškog sporazuma. Pozivam države članice i ovaj Parlament da svoj dio posla obave tijekom sljedećih tjedana, a ne mjeseci. Moramo biti brži!” Danas se to ostvaruje.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: “Europska unija danas je u pogledu klimatskih pitanja prešla s riječi na djela. Pariški sporazum prvi je svoje vrste i ne bi ga bilo moguće sklopiti bez Europske unije.  Danas ostajemo na vodećem položaju i dokazujemo da Europska unija zajedničkim nastojanjima može ispuniti preuzete obveze.”

Potpredsjednik zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič izjavio je: “Europski parlament poslušao je glas naroda. Europska unija već provodi svoje obveze u skladu s Pariškim sporazumom, a današnja brza ratifikacija pokrenut će njegovu provedbu i u ostatku svijeta.”

Povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete izjavio je: “Zajednička nam je zadaća da na temelju preuzetih obveza poduzmemo mjere u praksi. I tu je Europa u vodstvu. Imamo politike i alate za postizanje svojih ciljeva, za upravljanje prijelazom na čistu energiju na globalnoj razini te za modernizaciju svojeg gospodarstva. Svijet se mijenja, a Europa ga usmjerava, samopouzdana i ponosna što predvodi nastojanja za zaustavljanje klimatskih promjena.”

Pariški su sporazum dosad ratificirale 62 stranke, na koje otpada gotovo 52 % emisija na svjetskoj razini. Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratificira barem 55 stranaka na koje otpada barem 55 % emisija na svjetskoj razini. EU-ovom ratifikacijom prijeći će se prag od 55 % emisija te će se tako pokrenuti stupanje Pariškog sporazuma na snagu.

EU, koji je imao ključnu ulogu u okupljanju ambiciozne koalicije koja je omogućila donošenje Pariškog sporazuma prošlog prosinca, svjetski je predvodnik u području klimatskih pitanja. Europska komisija već je predstavila zakonodavne prijedloge kojima bi se ispunila obveza EU-a da se emisije u Europskoj uniji do 2030. smanje za najmanje 40 %.

Sljedeći koraci

S obzirom na današnje odobrenje Europskog parlamenta, Vijeće može formalno donijeti Odluku. Usporedno s tim, države članice pojedinačno će ratificirati Pariški sporazum u skladu sa svojim nacionalnim parlamentarnim postupcima.

Dodatne informacije

Zaključci izvanrednog sastanka Vijeća za okoliš od 30. rujna 2016.:
http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/env/2016/09/30/

Izjava Komisije nakon što su ministri odobrili ratifikaciju:
http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-16-3265_en.htm

Prijedlog Komisije za EU-ovu ratifikaciju Pariškog sporazuma iz lipnja 2016.:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2067_en.htm

Komisijina ocjena posljedica Pariškog sporazuma u EU-u iz ožujka 2016.:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-502_en.htm

Govor predsjednika Junckera na okupljanju čelnika u okviru konferencije COP 21 u Parizu:
http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-6211_en.htm

Reakcija Komisije nakon povijesnog klimatskog dogovora u Parizu 12. prosinca 2015.:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-6308_hr.htm

 

Europa.ba