Klimatska politika: Ministri odobrili ratifikaciju Sporazuma iz Pariza

Ministri EU su 30. septembra u istorijskom potezu odobrili da Evropska unija ratifikuje Sporazum iz Pariza. Odluka je donijeta na vanrednoj sjednici Savjeta za životnu sredinu u Briselu. Zahvaljujući ovoj odluci, Sporazum je veoma blizu stupanja na snagu. Kada ga Evropski parlament bude odobrio 4. oktobra, EU će moći da deponuje svoj instrument ratifikacije prije nego što procesi ratifikacije budu završeni u svakoj državi članici pojedinačno.

Predsjednik Jean-Claude Juncker je danas izjavio: „Današnja odluka dokazuje da Evropska unija ispunjava data obećanja i da države članice mogu naći zajednički jezik u onim situacijama u kojima je jasno da je uticaj Unije kao cjeline veći od prostog zbira njenih dijelova. Zadovoljstvo mi je što su države članice danas odlučile da zajedno uđu u istoriju i približe stupanje ovog univerzalnog Sporazuma na snagu. Možemo i moramo da budućim generacijama ostavimo stabilniji, zdraviji svijet, pravednija društva i uspješnije ekonomije. Ovo nije san. Ovo je realnost koja nam je na dohvat ruke. Danas smo joj još bliži.”

Komesar za klimatsku politiku i energetiku je dodao: „Rekli su da je Evropa previše složena da bi mogla brzo da reaguje. Rekli su moramo da preskočimo previše prepona. Rekli su da samo pričamo u prazno. Današnja odluka pokazuje šta je zapravo Evropa: Evropa su države članice koje primjenjuju evropski pristup baš kao što su to učinile u Parizu. Približavamo se kritičnom trenutku za preduzimanje klimatskih mjera. A kada zagusti, Evropa postaje snažnija.”

Sporazum je do sada ratifikovan u 61 zemlji koje zajedno emituju 48 posto ukupnih globalnih emisija. Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratifikuje najmanje 55 zemalja koje zajedno emituju najmanje 55 posto emisija. EU, koja je odigrala ključnu ulogu u usvajanju Sporazuma u decembru prošle godine, jeste svjetski lider u oblasti klimatske politike. Evropska komisija je već iznijela najvažnije zakonodavne prijedloge za postizanje cilja EU, odnosno smanjenje emisija u Uniji za najmanje 40 posto do 2030. godine.

 

Europa.ba