Zahtjev za izražavanje interesa: Podrška u sektoru konkurentnost i inovacija u okviru pretpristupnih sredstava IPA 2016

ZAHTJEV ZA IZRAŽAVANJE INTERESA POTENCIJALNIH SUBJEKATA ZA PROVEDBU PODRŠKE U SEKTORU KONKURENTNOSTI I INOVACIJA U OKVIRU PRETRPISTUPNIH SREDSTAVA IPA 2016: LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE

U svjetlu potencijalnog stupanja u formalne pregovore za potpisivanje Sporazuma o delegiranju u okviru indirektnog upravljanja tokom 2017. godine

Zakonska osnova i razmatranja

Delegacija Europske unije, temeljem zahtjeva vlasti Bosne i Hercegovine, razmatra mogućnosti za indirektno upravljanje drugih subjekata, pored Europske unije i domaćih struktura, u cilju provedbe dijelova instrumenta za pretpristupnu pomoć u razdoblju 2014. do 2020. godine (IPA II) koji je predviđen za Bosnu i Hercegovinu.

U skladu s finansijskim pravilima primjenjivim na budžet Unije, tačnije članom 58. stav 1. tačka c. i članom 60. Finansijske uredbe (EU Euratom) br. 966/2012 od 25. oktobra 2012. godine, Uredbe (EU) br. 231/2014 od 11. marta 2014. godine, kojom se uspostavlja Instrument pretpristupne pomoći (IPA II), članom 1. stav 4. i članom 5. stav 4. Uredbe br. 236/2014 od 11. marta 2014. godine kojima se utvrđuju zajednička pravila i procedure za provedbu instrumenata Unije kojima se finansiraju vanjske akcije, predviđa se mogućnost indirektne provedbe finansijske pomoći Unije povjeravanjem zaduženja izvršenja budžeta, između ostalog, međunarodnim organizacijama i njihovim agencijama i agencijama država članica.

Ovaj zahtjev za izražavanje interesa ima za cilj utvrđivanje subjekata, koji bi kasnije mogli biti pozvani na preliminarne razgovore o potencijalnom naknadnom dodjeljivanju zaduženja izvršenja budžeta Unije (engl. BIT) vezano za konkretne aktivnosti Akcijskog dokumenta iz 2016. godine za konkurentnost i inovacije: lokalne razvojne strategije. Izražavanjem interesa subjekti se nisu obavezali na realizaciju. Istovremeno, Europska komisija zadržava pravo donošenja konačne odluke o povjerenim aktivnostima po vlastitoj diskreciji.

Zaduženja izvršenja budžeta (BIT) podrazumijevaju da je subjekat kojem su povjerene aktivnosti odgovoran za sljedeće:

  • izvršenje dodijeljenih bespovratnih sredstava i procedura nabavke;
  • odluka o dodjeli bespovratnih sredstava i nabavke – dopunske odluke za odbacivanje drugih kandidata i ponuđača;
  • provedba ugovora: potpisivanje pravne obaveze, autorizacija plaćanja i naplate, revizije i popratne radnje;
  • provedba finansijskih instrumenata;
  • trezor i računovodstvo.

Kontekst djelovanja u okviru IPA II

Ukupni cilj Akcijskog dokumenta IPA 2016 „Konkurentnost i inovacije: lokalne razvojne strategije“ [1] jeste jačanje kapaciteta Bosne i Hercegovine za generiranje rasta i zapošljavanja kroz podršku konkurentnosti i inovacijama. Specifični cilj ovog dokumenta jeste podrška razvoju privatnog sektora Bosne i Hercegovine, s naglaskom na izvozno orijentirani sektor, agroruralni sektor i turizam te povećanje operativnog okruženja za mikro i mala i srednja poduzeća.

Predviđene aktivnosti može provoditi subjekat kojem je povjereno izvršenje ili ovlašteno tijelo s najvećim kapacitetima i specijalizacijom u datoj oblasti i dokazanim iskustvom u zemljama članicama EU-a, zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Odgovornosti budućeg subjekta kojem je povjereno izvršenje ili ovlaštenog tijela:

Subjekat kojem je povjereno izvršenje ili ovlašteno tijelo odgovorno je za provedbu ukupne predviđene aktivnosti opisane u Akcijskom dokumentu IPA 2016 „Konkurentnost i inovacije: lokalne razvojne strategije“, koji uključuje zadatke opisane u Dodatku 1. Subjekat kojem je povjereno izvršenje ili ovlašteno tijelo odgovorno je za ukupnu primjenu svih zadataka potrebnih za provedbu gore navedenih aktivnosti, uključujući, između ostalog, i pripremu, provedbu i sklapanje ugovora o nabavkama i upravljanje odgovarajućim rashodima. Subjekat kojem je povjereno izvršenje ili ovlašteno tijelo učestvuje na koordinacijskim sastancima i drugim zajednički organiziranim aktivnostima s Europskom unijom.

Prilikom izvršenja dodijeljenih aktivnosti, subjekat, odnosno tijelo, ne može obavljati poslove koji uključuju veliku mjeru diskrecije koja podrazumijeva političke odabire te ne može utvrditi niti mijenjati osnovne ciljeve aktivnosti kao što je opisano u Dodatku 1., bez pristanka Europske unije. Isti mogu neposredno pružati tehničku pomoć sa svojim osobljem, a što je potrebno naznačiti. Aktivnosti finansira Europska unija, kako je propisano Odlukom o finansiranju. Paušal od maksimalno 7% administrativnih troškova primjenjiv je na sve Sporazume o delegiranju u okviru indirektnog upravljanja i bit će predmet daljih rasprava i pregovora.

Proces odabira:

Uslovi dostavljanja: Pozivaju se zainteresirani subjekti da izraze svoj interes dostavljanjem odgovora na pitanja navedena u Dodatku 2.

Podaci se dostavljaju putem e-maila na sljedeću adresu: delegation-bih@eeas.europa.eu najkasnije do 1. septembra 2016. godine, 24:00 sati po centralnoeuropskom vremenu.

Sva dodatna pitanja treba uputiti Delegaciji Europske unije najkasnije do 26. augusta 2016. godine u 12:00 sati po centralnoeuropskom vremenu.

Organizacije koje planiraju iskazati svoj interes bit će predmetom procjene u skladu s transparentnim setom kriterija navedenim u nastavku. Najbolje rangirani subjekat se poziva na početak pregovora, koji potencijalno može dovesti do sporazuma o delegiranju, ovisno o potvrdi finansiranja od strane Europske unije. Izbor se vrši na temelju odziva na predmetni poziv.
Izbor subjekata kod indirektnog upravljanja ne može se uspoređivati niti predstavlja potpunu konkurentsku proceduru. Međutim, ovaj Poziv za iskazivanje interesa svih potencijalno prihvatljivih i zainteresiranih subjekata osigurava transparentan proces odabira na objektivnim osnovama.

Potpisivanje potencijalnog sporazuma o delegiranju očekuje se prije kraja 2017. godine, nakon provedenog pregovaračkog postupka.

Više informacija o vrsti aranžmana za upravljanje projektima Europske unije (u daljem tekstu „načini upravljanja“) dostupni su na internetskoj stranici Europske unije

https://ec.europa.eu/europeaid/funding/about-funding-and-procedures/how-do-we-offer-funding_en

Dokumentacija za izražavanje interesa, zajedno s Dodacima, dostupna je ovdje

 

Korisne informacije

Česta pitanja i odgovori (dostupni na engleskom jeziku)

 

[1] U daljem tekstu „aktivnosti“.

 

Europa.ba