Europska komisija pokrenula javnu raspravu o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike

Bruxelles, 2. veljače 2017.

Zahvaljujući svojoj modernizaciji i pojednostavnjivanju, zajednička poljoprivredna politika (ZPP), jedna od dugogodišnjih politika Europske unije, bolje će moći odgovarati na društvene, političke, ekološke i gospodarske izazove današnjice.

Europska komisija danas je pokrenula prvu fazu modernizacije i pojednostavnjenja zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) otvaranjem tromjesečne javne rasprave. Dobiveni odgovori bit će potpora radu Komisije na određivanju prioritetâ poljoprivredne politike u budućnosti. Moderniziranom i jednostavnijom zajedničkom poljoprivrednom politikom rješavali bi se ključni izazovi s kojima se suočavaju poljoprivreda i ruralna područja te bi se istodobno dao doprinos političkim prioritetima Komisije (posebno u pogledu radnih mjesta i rasta), održivom razvoju, proračunu usmjerenom na rezultate, pojednostavnjenju i supsidijarnosti.

Najavljujući postupak javne rasprave, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU-a Phil Hogan izjavio je: „Danas poduzimamo nove korake prema moderniziranju i pojednostavnjivanju zajedničke poljoprivredne politike za 21. stoljeće. Pokrećući ovu javnu raspravu, pozivamo sve dionike i sve zainteresirane za budućnost sektora hrane i poljoprivrede u Europi na sudjelovanje u oblikovanju politike za sve ljude u Europi. Rezultati javne rasprave bit će izravno ugrađeni u smjernice za buduću zajedničku poljoprivrednu politiku koju je u prosincu najavio predsjednik Juncker. Zajednička poljoprivredna politika već daje velike koristi za svakog europskog građanina u pogledu sigurnosti hrane, vitalnosti ruralnih područja, ruralnog okoliša i doprinosa borbi protiv klimatskih promjena. Osmišljavanjem smjernica za smjernice za budućnost, uvjeren sam da možemo pšostići i bolje rezultate. Ali je moramo unaprijediti i revitalizirati te – naravno – financirati na odgovarajući način.”

Javna rasprava trajat će 12 tjedana tijekom kojih će poljoprivrednici, građani, organizacije i sve ostale zainteresirane strane imati priliku izjasniti se o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike. Informacije dobivene u javnoj raspravi Komisija će upotrijebiti kao pomoć pri izradi komunikacije, najavljene do kraja godine, koja će obuhvaćati zaključke o trenutačnim rezultatima zajedničke poljoprivredne politike i mogućnostima te politike u odnosu na budućnost koja će se temeljiti na pouzdanim dokazima.

Rezultati javne rasprave bit će objavljeni na internetu, a povjerenik Hogan predstavit će ih na konferenciji u Bruxellesu u srpnju 2017.

Kontekst

Zajednička poljoprivredna politika pokrenuta je 1962. te je jedna od politika EU-a koje najdulje postoje i koja se tijekom godina razvijala kako bi se mogla nositi s izmijenjenim izazovima poljoprivrednih tržišta. Iako su posljednje reforme provedene 2013., u međuvremenu se dogodilo nekoliko ključnih promjena na koje zajednička poljoprivredna politika mora učinkovitije odgovarati, kao što je povećana nestabilnost tržišta i pad cijena te nove međunarodne obveze u pogledu klimatskih promjena i održivog razvoja.

Suočena s tim i drugim izazovima, zajednička poljoprivredna politika treba se modernizirati i pojednostavniti kako bi se dodatno smanjilo administrativno opterećenje, kako bi postala još usklađenija s drugim politikama EU-a i kako bi dala najveći doprinos 10 političkih prioriteta Komisije, ciljevima održivog razvoja i Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

Dodatne informacije

Poveznice na javnu raspravu

Poveznice na pitanja i odgovore o GU-u AGRI

Dodatne informacije o zajedničkoj poljoprivrednoj politici

Europljani, poljoprivreda i zajednička poljoprivredna politika: Eurobarometar 2016.

 

Europa.ba