Wigemark se susreo s poljoprivrednicima iz država članica EU koji su u posjeti BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark  se susreo sa 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja članica Evropske unije koji su dosli u trodnevnu posjetu BiH u prostorijama Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije 15. maja 2017. u Sarajevu.

Ambassador Wigemark je informisao goste iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Luksemburga, Poljske, Rumunije, Španije i Velike Britanije o odnosima između EU i BiH, napretku u procesu pridruživanja kao i o trenutnom stanju razvoja poljoprivrednog i ruralnog sektora.

Vaš dolazak i to što ćete  kao eksperti zemalja članica Evropske unije, predstavnici različitih nacionalnih pa i PanEvropskih udruženja podijeliti vaše iskustvo i razumijevanje da biste pojasnili kako funckioniše poljoprivredna politika Evropske unije u praksi je od izuzetne važnosti kako bi ljudi ovdje i službeni predstavnici u ministarstvima a i drugi, posebno vaši kolege, mogli razumjeti”, rekao je Ambassador Wigemark u razgovoru sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz zemalja članica Evropske unije.

U svom obraćanju medijima prije početka sastanka, ambasador Wigemark je pozvao vlasti BiH da hitno usvoje poljoprivrednu strategiju na državnom nivou.

U odsustvu zajedničke strategije za cijelu zemlju mi zaista nismo u mogućnosti da pružimo odgovarajuću pomoć”, rekao je ambasador Wigemark.

Posjeta je dio studijskih posjeta koje organizuje Generalna direkcija Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju  (DG NEAR) za različite organizacije iz Evropske unije.

Tokom posjete, organizacije poljoprivrednika iz EU će kroz dijalog sa domaćim interesnim stranama – ministarstvima, poljoprivrednim institutima, civilnim društvom, akademijom i farmerima razmijeniti iskustva i najbolje prakse iz EU, kao i informacije o poljoprivredi i ruralnom razvoju u kontekstu procesa pristupanja EU.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Evropske unije će takođe, posjetiti neke od uspješnih primjera u BiH, kao što je mljekara Milkos u  Sarajevu, Zemljoradnička zadruga Livač i Centar za ekonomski i ruralni razvoj koji je finansirala EU.

Europa.ba