Primjeri iz svakodnevnog života najbolje ilustruju podršku EU Bosni i Hercegovini

Novinarski susret koji je okupio novinare lokalnih medija iz Brčkog, Bijeljine, Zvornika, Cazina, Bihaća, Ugljevika, Mostara, Tuzle, Zenice i Srebrenice održan je u EU Info centru u Sarajevu 26. i 27. oktobra.

Tim povodom, lokalni novinari su razmjenili iskustva sa predstavnicima Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH i razgovarali o tome šta je važno za bh. javnost kada je u pitanju pokrivanje tema vezanih za EU.

Šefica Odjela komunikacija Delegacije EU/ EUSR-a, Jamila Milović-Halilović, naglasila je da su lokalni mediji veoma važan komunikator procesa evropskih integracija, posebno kada je riječ o koristima koje ti procesi imaju za život ljudi u lokalnim zajednicama. Novinari su istakli da se konkretnim, životnim primjerima najbolje javnosti može objasniti kako podrška EU može promijeniti život građana Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o trenutnom položaju novinarstva u BiH, odnosu politike i medija, ulozi javnih servisa i lokalnih medija na informisanost bh. građana o procesima vezanim za EU ali i o kapitalnim ulaganjima EU u oblasti zaštite kulturnog nasljeđa i o programima za medije u EU fondovima.

Na samom kraju dvodnevnog novinarskog susreta u Sarajevu, grupu novinara je ugostila redakcija Al Jazeera Balkans.

20171026_113600

Europa.ba