Derventa domaćin treće debate o lokalnom razvoju

Lokalna zajednica prEUzima inicijativu

Treća debata o lokalnom razvoju održana je 22. februara u Derventi pred više od stotinu privrednika, zvaničnika, srednjoškolaca i studenata te predstavnika organizacija mladih i civilnog društva,.

Domaćin debate bio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno, kojem se pridružio britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, a u diskusiji su učestvovali domaći i regionalni eksperti.

„Danas smo tu da ukažemo na značaj lokalne uprave u kreiranju privrednog ambijenta, ali i da ohrabrimo sve bh. građane da aktivno učestvuju u reformskim procesima kao i u evropskim integracijama“, izjavio je Sinno ističući da je impresioniran ekonomskim razvojem koji opština Derventa bilježi posljednjih godina.

Britanski ambasador ukazao je na činjenicu da opština Derventa ima najveću stopu izvoza u RS.

„Jedan od projekata britanske vlade odnosi se na pojednostavljivanje procedura pri osnivanju novih kompanija, što je u Derventi, ali i nekim drugim opštinama dalo izuzetne rezultate“, naglasio je ambasador Ferguson.

Govoreći o razvoju poduzetničke infrastrukture na lokalnom nivou, direktor Agencije za razvoj opštine Tešanj Ismar Alagić ocjenio je da lokalne zajednice moraju jačati međuopštinsku saradnju i uticati na harmonizaciju uslova privređivanja u svim dijelovima BiH.

Prisutni su iskoristili priliku da domaće, regionalne i međunarodne stručnjake pitaju sve što ih zanima u vezi sa EU integracijama ali i da ukažu na preveliki broj uposlenih u javnim administracijama, neefikasnosti javnih preduzeća, ali i na sve izraženiji problem odlaska mladih u inostranstvo.

Nakon debate, predstavnici projekata koje finansira EU, a koji doprinose razvoju lokalnih zajednica, razmijenili su svoja iskustva s prisutnima na informativno-edukativnom sajmu nakon debate.

Učestvovali su predstavnici projekata LID (Lokalni integrisani razvoj) i Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal, te Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG (projekat finansira švicarska vlada, a povodi UNDP)

Zamjenik šefa Delegacije posjetio je nakon debate tri uspješne lokalne firme: malu prodavnicu ručno pravljenih čokolada “MD Chocolate Boutiqe”, tvornicu obuće sa preko 900 zaposlenih “Sanino” te tvornicu kompjuterske i druge elektroničke opreme “Mreža Network”.

Ured Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu” u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne  debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Početkom mjeseca šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark posjetio je Gračanicu i Zvornik.

Europa.ba