Održana javna debata u Grudama o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU

Više od 70 poduzetnika, privrednika, predstavnika organizacija civilnog društva, mladih, i drugih aktera u lokalnoj zajednici postavilo je brojna pitanja o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine u toku četvrte javne debate koja je održana u Grudama 11. juna 2019.

”Općina Grude je dobar primjer kako lokalna zajednica može uzeti stvari u svoje ruke, kreirati dinamičnu privrednu klimu i privući investitore. Uz to ste općina koja ima najviše radnih mjesta u BiH, a i dalje stvarate uvjete za nova upošljavanja. Mislim da su stanovnici Gruda shvatili suštinu procesa evropskih integracija! Shvatili su da je sve u rukama građana koji trebaju od izabranih političara zahtijevati da im osiguraju standarde koje uživaju građani u EU, naročito onaj najvažniji koji i odražava bit EU – standard življenja,” poručio je domaćin debate ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU.

Na debati je učestvovao i španski ambasador u BiH, José María Valdemoro Giménez koji je govorio o iskustvima svoje zemlje te ukazao na teške periode kroz koje je Španija prolazila kao i na razvoj koji je dostigla zahvaljujući provedenim reformama i pridruživanjem Evropskoj uniji.

Pitanja prisutnih su obuhvatila mnoge oblasti, uključujući izgradnju cestovne infrastrukture, plasman bh. proizvoda na tržište EU, vladavinu prava i trend odlaska mladih iz zemlje.

Menadžerica u Tehnološkom parku Intera Meliha Gekić Lerić, jedna od domaćih ekspertica uključenih u projekat, govorila je o načinima pristupanja EU fondovima i projektima putem kojih EU pruža konkretnu pomoć u BiH.

Regionalna ekspertica na projektu, Tamara Puhovski govorila je o putu Hrvatske u procesu pristupanja EU i šta BiH može naučiti iz iskustva ove susjedne zemlje.

Ambasador Wigemark podsjetio je prisutne na nedavno objavljeno Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koje po prvi put daje sveobuhvatnu mapu puta za ulazak BiH u Evropsku uniju i naznačava korake potrebne za otvaranje pristupnih pregovora. U zaključku debate u Grudama naglasio je da svi građani trebaju biti aktivniji učesnici procesa evropskih integracija.

Javne debate se organizuju širom zemlje u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’ koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR), a u narednom periodu održat će se u Nevesinju, Odžaku, Čajniču, Travniku i Zenici.

 

Europa.ba