EU ambasador Wigemark domaćin debate o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU

Više od 100 poduzetnika, privrednika, predstavnika organizacija civilnog društva, akademske zajednice, mladih, prisustvovalo je debati o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU

Banja Luka, 06.06.2019. – Treća od devet planiranih javnih debata o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU održana je danas u Banjoj Luci. Debate se organizuju širom zemlje u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’ koji je pokrenuo Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR).

”Danas smo ovdje  da čujemo zabrinutosti građana, ali i to šta im EU znači. Želimo im ukazati kako mogu preuzeti inicijativu i unaprijediti svoje živote kroz proces evropskih integracija i primjenom standarda koje mi imamo u EU. Time ćemo osigurati da više ljudi osjetiti pozitivne efekte, kako ovdje u Banjoj Luci,tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Građani najviše interesuje ekonomska situacija, zapošljavanje, obrazovanje, zdravstveni sistem, kao i sigurnosti i bolja budućnost,” poručio je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, koji je bio domaćin današnje dinamične debate.

Zanimljiva pitanja građana mogla su se čuti tokom diskusije kojoj je prisustvovalo više od 100 poduzetnika, privrednika, predstavnika organizacija civilnog društva, akademske zajednice, mladih

Odgovarajući na pitanje o pristupu EU fondovima Ljiljana Belada, regionalna ekspertica na projektu istakla je: ”Crna Gora koristi  oko 90% od evropskih fondova, što je fenomenalan procenat, ali zašto ih ne iskoristiti 100%? Dakle, negdje i nama još uvijek fali znanja i informacija. Zato trebate iskorisitit sve, posebno prekogranične projekte gdje za partnera možete imati nekoga iz Austrije, Njemačke ili neke druge zemlje EU. I ako ne budete zadovoljni finansijski, dobit ćete znanja i iskustva koja će vam pomoći da u budućnosti sami aplicirate na neki projekat.”

Boro Marić, direktor Centra Pecka, konkretnim je primjerom pokazao na to kako seoski turizam može biti idealna prilika za razvoj lokalnih preduzeća te kako je ovaj Centar postao siguran kanal za plasman proizvoda lokalnih stanovnika, bilo da se radi o gljivama, domaćem medu, kajmaku, siru, mlijeku, jajima ili nekom drugom proizvodu.

Nakon debate, učesnici su posjetili i informativno-edukativni sajam na kojem su predstavljeni projekti koje finansira EU, a koji izravno doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica.

Tokom mjeseca juna, javne debate će biti upriličene u Grudama, Nevesinju i Odžaku.

 

Europa.ba