Lokalne zajednice čine osnov jake i stabilne države

‘Lokalna zajednica prEUzima inicijativu’

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark bio je domaćin sedme debate o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju, koja je održana u Vitezu, u okviru projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“.

Učesnici debate, predstavnici privrednog i civilnog sektora, lokalne uprave i mladih diskutovali su o brojnim temama koje su značajne za lokalnu zajednicu u procesu evropskih integracija.

„Kroz debate koje provodimo u 15 lokalnih zajednica u BiH želimo da razgovaramo o stvarnim problemima, pitanjima i dilemama koje građani imaju o procesu pristupanja EU, jer čvrsto vjerujemo da su lokalne zajednice nosioci procesa evropskih integracija“, izjavio je ambasador Wigemark i istakao da su jake lokalne zajednice osnov stabilne i uređene države.

„Jedan od primjera pokretanja inicijative sa lokalnog nivoa je upravo općina Vitez koja je za vrlo kratko vrijeme uspostavila kvalitetnu međuopćinsku saradnju, privukla investitore i omogućila privredni razvoj“, naveo je ambasador Wigemark.

Naglašavajući značaj projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann ukazala je na podršku koju BiH ima u procesu pristupanja EU.

„Važno je da svi građani znaju da EU želi ovu zemlju u svom sastavu, a mi smo tu da pomognemo kako bi se što prije savladale sve prepreke i izazovi“, rekla je ambasadorica Hohmann napominjući da jedan od ključnih projekata usmjerenih na jačanje preduzetništva u BiH, koji provodi GIZ, finansiraju EU i njemačka vlada.

Na debati je bio prisutan ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je iskazao uvjerenje da BiH može jednako dobro slijediti primjer Hrvatske kao prvog susjeda.

„Hrvatska je ulaskom u EU ostvarila brojne benefite, danas je to jedna demokratski, pravni i ekonomski jača zemlja koja kao punopravna članica može da učestvuje u donošenju svih važnih odluka na evropskom nivou“, izjavio je ambasador Del Vechio.

Učesnici debate su iskoristili priliku da sa regionalnim i domaćim ekspertima razgovaraju i o temama javno-privatnog partnerstva, rješavanju pitanja i podršci nevladinom sektoru kroz EU fondove. Prisutni su također pokazali interes prema uspostavljanju poslovnih inkubatora i razvoju socijalnog poduzetništva kroz projekte namijenjene zapošljavanju i samozapošljavanju mladih i nacionalnih manjina.

Ambasador Wigemark i ambasadorica Hohmann posjetili su nakon debate dvije uspješne lokalne firme, “Kristal” i “Ecos”.

Nakon debate organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ.

Ured Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Europa.ba