Migranti današnjice – izložba fotografija „Ljudi“

U nadi da će ohrabriti slojevitije poimanje javnosti o migracijama, Evropska unija je podržala izložbu fotografija migranata i izbjeglica koji prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu. Izložba portreta poziva na duboku samorefleksiju poimanja migracija i podsjeća da su migranti pojedinci sa svojom vlastitom historijom, sjećanjima i aspiracijama, a ne neka nejasna grupa bez lica.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini su organizovali izložbu fotografija „Ljudi“ Munevera Salihovića u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije. Salihovic je proveo mjesece s migrantima u Bosni i Hercegovini, slijedeći njihove svakodnevne aktivnosti kako bi razumio njihove probleme te ih  predstavio ih kroz snažne i izražajne portrete.

Tokom otvaranja izložbe 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. godišnjice potpisivanja Univerzalne deklaracije o pravima ljudi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Khaldoun Sinno je naglasio da fotografije predstavljaju različite lične priče, ambicije i planove migranata u vremenu kada se sve manje govori o samim ljudima: „Fotografije pokazuju historije pojedinaca, a svi oni imaju pravo da se njihove historije, priče, nade i želje prikažu na dostojanstven način,“ rekao je Sinno.

 “Izložbom “Ljudi” Munevera Salihovića, IOM i Evropska unija žele pokazati da su ovi migranti i izbjeglice prije svega pojedinci, sa vlastitim snovima, izazovima i problemima, poput svih drugih ljudi na svijetu. Individualiziranje migranata i izbjeglica je prvi korak ka tome da prepoznamo da ih svi mi trebamo tretirati kao ‘jedne od nas’”, rekao je Peter Van Der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije – IOM u BiH i koordinator za Zapadni Balkan tokom otvaranja izložbe u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izložba će biti otvorena do 18. decembra – Međunarodnog dana migranata

Europa.ba