Zamisli Evropu 2050.!

„Mladi moraju biti konsultovani u vezi sa svakom odlukom o budućnosti, jer je to njihova budućnost. Veoma je zanimljivo i korisno slušati o različitim vizijama Evrope u budućnosti i pomoći razmjenu ideja, posebno tokom proslave Dana Evrope,“ rekao je Nicolas Bizel, šef sekcije Operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH, tokom bosanskohercegovačkog finala takmičenja Zamisli Evropu 2050.

Za svoju viziju Evrope 2050. u kojoj su brojni društveni problemi rješeni, uključujući zapošljavanje, obrazovanje, klimatske promjene, vladavina prava, tehnologiju i nauku, pobjednikom online takmičenja proglašen je Muhamed Ganibegović, dvadesetšestogodišnji student prava iz Zenice.

Kako bi podržali njegove buduće aktivnosti i viziju budućnosti, Muhamedu je uručen poklon vaučer tokom današnjeg dogadjaja. „Hvala vam velika na podršci i na prilici da predstavim svoju ideju. Ovo je odlična prilika za mlade da predstave svoje ideje i nadam se da vam se svidjela moja vizija Evrope 2050. godine,“ rekao je Muhamed.

„Takmičenje Zamisli Evropu je podržano kroz naš najveći program za studentsku razmjenu i mlade – Erasmus+. I ja sam tokom studiranja bio učesnik Erasmus+ programa. Bilo je to divno iskustvo, moje najbolje studentske godine. Dobijete priliku da otkrijete nove kulture, nove tradicije i da zaista dosta toga naučite,“ rekao je Bizel studentima i pozvao ih da iskoriste priliku kroz Erasmus.

Zamisli Evropu je takmičenje u idejama kojom se pozivaju građani svih uzrasta da predstave svoje viđenje Evrope 2050. godine kroz kratke video izjave. Dvadeset finalista, koji dolaze širom Evrope, u svojim video uradcima nude rješenja za probleme evropske i globalne zajednice, doprinoseći budućem razvoju Evropske unije. Tokom javnog glasanja, koje je održano u Info centru Evropske unije, učesnici su pogledali ideje svih dvadeset finalista i razgovarali o iskustvima i mogućnostima za studente kroz Erasmus+ i druge programe studentskih razmjena, budućnosti procesa evropskih integracija kao i utjecaju nauke i tehnologije na svakodnevni život građana.

 

Europa.ba