Europe House u Sarajevu: Novo mjesto susreta će približiti građane Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji

Europe House u Sarajevu, u historijskoj zgradi Vječne vatre u srcu grada, postat će novo mjesto susreta kulture, akademske zajednice, umjetnika i svih građana koji žele približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji. Ugovor o zajmu za nove prostorije Europe House danas su u Sarajevu potpisali ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Ambasador Sattler čestitao je projektnom timu te naglasio da je potpisivanje zvaničnog ugovora važan korak ka približavanju Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine. “Ovo je odlična lokacija, u samom srcu grada. Evropska unija je u srcu svih građana Bosne i Hercegovine koji se žele pridružiti našoj Uniji. Vi ste dio evropskoj kulturnog i naravno geografskog prostora i jednoga dana ćete biti dio Evropske unije. Ova lokacija za naše nove prostorije u samom centru grada je pravi pokazatelj toga. Vjerujem da će ovo mjesto biti otvoreno za sve građane, studente, akademsku zajednicu i umjetnike. Bit će to pravi centar za sve građane koji žele biti dio Evropske unije i koji žele osjetiti šta to znači biti dio Evropske unije,” istakao je ambasador Sattler.

Ambasador Sattler je uručio idejni projekat za nove prostorije gradonačelniku Sarajeva, tom prilikom pozivajući na bližu saradnju i uključenost u osiguravanje uspješne realizacije projekta. Obnovljena zgrada Vječne vatre će tako postati trajnim domom nove Europe House i uprave i institucija Grada Sarajeva, nastavljajući usješnu saradnju Evropske unije sa lokalnim upravama širom zemlje u cilju približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i omogućavanja građanima uživanje u svim prednostima punog članstva .

“O važnosti i historijskom činu ovog trenutka će govoriti vrijeme ispred nas. Grad Sarajevo i institucije grada dobijaju trajan smještaj u ovoj prelijepoj zgradi u samom srcu Sarajeva. Više od dvije godine smo radili na realizaciji ove ideje i čestitam projektnom timu. Ovo će zasigurno biti sjedište Grada Sarajeva onako kako to on zaslužuje. Još jedna važna informacija je da smo mi prvi organ uprave u BiH koji će dijeliti krov sa Evropskom unijom. Grad Sarajevo će vrijeme koje je pred nama uložiti da postanemo dio velike zajednice Evropske unije,” rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Vrata nove Europe House u Sarajevu bi se trebala otvoriti tokom obiljžavanja Dana Evrope, 9. maja 2021. godine te jačati prisustvo Evropske unije i omogućiti aktivnije učešće građana Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

Europa.ba