Kuća koja život znači

Projekat Evropske unije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija ne samo da pomaže oporavak od poplava i klizišta, već osigurava da ta pomoć bude prilagođena specifičnim potrebama najranjivijih porodica. 

Saša je teško pokretan i u svim aspektima života potrebna mu je pomoć ljudi oko njega. Ovaj 38-godišnjak bori se već skoro 15 godina sa kvadriplegijom i multiplom sklerozom. Saša živi sa bratom Sinišom i majkom Milicom pored Šamca. Kao i mnogi drugi, i ova porodica je tokom poplava 2014. godine pretrpjela veliku štetu.

Voda je ovdje bila tri dana. Mi smo otišli kod komšije koji ima kuću na sprat i tamo smo bili. Kad se voda povukla, vratili smo se i počeli čistiti” priča Siniša, dok Saša mirno sjedi do njega. Pored štete nastale tokom poplava, život porodici otežava i činjenica da njihov dom nije prilagođen Sašinim potrebama. Tako je jedini ulaz u kuću: stepenice, a bilo kakvo kretanje unutar prostorija zahtjeva pomoć druge osobe.

Ova porodica nije bila u stanju da priušti popravku svog doma, s obzirom da ni Milica ni Siniša nisu zaposleni, a Saša prima socijalnu pomoć. Zbog toga su se prijavili na javni poziv Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje koji je osmišljen kako bi se stambeno zbrinule i ekonomski osnažile najugroženije porodice u zajednicama pogođenim poplavama. Program, vrijednosti 15 miliona eura, finansira Evropska unija u saradnji sa entitetskim vladama, UNDP-om i lokalnim vlastima.

Nakon što su ispunjeni svi uslovi za učešće u Programu, započela je izgradnja. Nova kuća za ovu porodicu nalazi se odmah do stare, pojačavajući kontrast između “prije” i “poslije”. Za razliku od prostora u kojem trenutno žive, novi dom je prilagođen osobi sa invaliditetom: ulaz u kuću moguć je preko rampe za pristup, a po unutrašnjosti se može nesmetano kretati osoba u kolicima.

Prilikom projektovanja stambenih jedinica obratili smo posebnu pažnju na porodice čiji su članovi lica sa invaliditetom kako bi osigurali da novi domovi odgovaraju njihovim potrebama” rekla je Selma Kemalović-Alić, menadžerica Programa. “Na taj način, cilj nam je bio da, ne samo stambeno zbrinemo ove porodice, već i da njihovim najugroženijim članovima pružimo jednake mogućnosti.”

A šta novi dom znači za Sašinu porodicu?

“Ovo za nas znači mnogo. Život za nas znači” govori Siniša.

“To je Bingo” veselo ga prekida Saša.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje finansira Evropska unija, a implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim opštinama i gradovima.

Kroz ovaj Program, 44 poplavama i klizištima pogođene lokalne zajednice u BiH bit će podržane u oporavku. Očekuje se da će više od 2.800 osoba, čiji su domovi oštećeni ili uništeni 2014. godine, biti stambeno zbrinuto, dok će skoro 200 domaćinstava dobiti pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pokretanja malih biznisa i zapošljavanja u privatnom sektoru.

 

Europa.ba