EU ambasador Wigemark domaćin prve javne debate u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat ‘prEUzmi inicijativu’ u okviru kojeg će u devet lokalnih zajednica širom BiH održati javne debate o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU. Prva debata održana je u četvrtak, 23. maja na Ilidži, a u ulozi domaćina našao se šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, koji je poručio:

Vjerujem da će Evropska komisija uskoro poslati mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo, koje će potvrditi da BiH može biti članica EU jednog dana. Naravno, puno je toga što će se morati uskladiti s EU propisima i zakonodavstvom.

Odgovarajući na pitanje jednog od učesnika, ambasador Wigemark je rekao: “Evropska integracija BiH,  prije svega, zahtijeva učešće svih građana i potpunu transparentnost svih procesa, jer na taj način će se smanjivati uloga nas, predstavnika EU, a povećavati odgovornost samih građana BiH.”

U vrlo dinamičnoj diskusiji s više od 100 poduzetnika, predstavnika javnih ustanova i nevladinih organizacija učestvovali su i španski ambasador u BiH, José María Valdemoro Giménez, britanski ambasador u BiH, Matthew Field, te domaći i regionalni stručnjaci.

Ambasador Field naglasio je da je njegova zemlja prisutna u mnogim projektima u BiH i osvrnuo se na problem odlaska bh. građana u zemlje EU: “Građani žele da vide jaču vladavinu prava, bolje javne usluge, radna mjesta i rast. Građani treba da zahtijevaju od izabranih političara da rade upravo ono za što su izabrani. Sve ove reforme zemlju će približiti EU.”

Ambasador Giménez istakao je da su EU i njene države članice spremne podržati sve institucije BiH koje rade na evropskim integracijama: ”Puno je izazova na koje će BiH trebati odgovoriti na putu ka EU, zato je nužno da svu snagu usmjeri u reformske procese. Španija je prije pridruživanja EU, također, bila u teškoj situaciji. Postojala je veoma visoka nezaposlenost- Španija je bila kao bilo koja druga zemlja trećeg svijeta. Međutim, nakon provođenja neophodnih reformi i pridruživanja EU postala je jedna od najdinamičnijih država Evrope”.

Nakon debate, učesnici su posjetili i informativno-edukativni sajam na kojem su predstavljeni projekti koje finansira EU, a koji izravno doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica.

U narednom periodu javne debate će se održati još u osam lokalnih zajednica širom BiH.

Europa.ba