Trg Evropske unije u Domaljevcu simbol zahvalnosti Evropskoj uniji

U znak zahvalnosti Evropskoj uniji na pomoći koju je pružila građanima i opštinama Šamac i Domaljevac-Šamac u oporavku od poplava iz 2014. godine i kontinuiranoj pomoći ovim opštinama, u Domaljevcu je svečano imenovan Trg Evropske unije. Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH posjetio je opštine i razgovarao s korisnicima projekata koje je finansirala Evropska unija.

„Prekrasna je gesta da trg nazovete po Evropskoj uniji, ne samo u znak zahvalnosti, već i kao potvrdu zajedničke saradnje. Ovo je lijep primjer solidarnosti  Evropske unije i zemalje članica EU, kao i saradnje ljudi u ovoj zemlji,“ rekao je ambasador Wigemark.

„Mi smo iz ovoga dosta naučili o saradnji s lokalnim samoupravama, naučili smo da budemo fleksibilniji, da u saradnji s partnerima bolje odgovaramo na potrebe na terenu, i kako da pomognemo u izgradnji vaše infrastrukture i unapređenju raznih sektora. Mi ne možemo odgovoriti na sve potrebe, možemo vas podržati, naročito u teškim situacijama, ali ono što vi možete uraditi  i najbolji način da sami sebi pomognete je da pravite što brže iskorake na putu ka Evropskoj uniji,“ istakao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Građanima opštine Domaljevac-Šamac pristup čistoj vodi je oduvijek bio problem. Tokom posjete Domaljevcu, ambasador Wigemark je svečano otvorio novi arteški bunar koji će čistom vodom snadbijevati 200 domaćinstava, vrtić, zdravstvenu ustanovu i centar za zdravo starenje. Zahvaljujući podršci Evropske unije direktnu korist od bunara će imati 800, a indirektnu preko 5000 stanovnika opštine.

Premijer Posavskog kantona, Đuro Topić izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji za pomoć pri obnovi opština Šamac i Domaljevac-Šamac, koje su bile teško pogođene poplavama te je naglasio da kanton ima značajne resurse koji se dalje trebaju podržati, dodavši „Naša privreda se još uvijek oporavlja, ali ovom prilikom vas molimo da je nastavite pomagati, kako bismo bili konkurentni ostatku Bosne i Hercegovine i Evropske unije.“

Tokom cjelodnevnog obilaska, ambasador Wigemark posjetio je zgradu opštine Šamac, Dom zdravlja i Osnovnu školu Šamac, obnovljene kroz EU Program za oporavak od poplava. Ambasador Wigemark posjetio je tročlanu porodicu Milice Vokčić u Novom Selu, čiji je dom bio uništen u poplavama 2014.godine. „Prezadovoljna sam ovom kućom, ovo je novi život za nas troje. Živim ovdje sa dva sina, jedan je nezaposlen, a drugi je bolestan. Zahvaljujem svima koji su mi pomogli da sada živim ovdje i da imam bolji život “ rekla je Milica.

Porodica Vokčić jedna je od korisnica novog projekta kojeg finansira Evropska unija, kroz koji su izgrađene četiri stambene jedinice porodica čiji su domovi uništeni ili teško oštećeni 2014. godine, dok je u toku sanacija 17 domova. Evropska unija je donirala oko 170 miliona KM za oporavak i prevenciju od poplava u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba