Sinno: Svaki građanin mora pronaći vlastiti interes u procesu pridruživanja EU

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Khaldoun Sinno, bio je domaćin šeste javne debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja Evropskoj uniji održanoj u okviru ovogodišnjeg outreach ‘prEUzmi inicijativu’ projekta u lokalnim zajednicama. Debati upriličenoj u Odžaku prisustvovalo je oko 60 poduzetnika, privrednika, predstavnika organizacija civilnog društva te mladih, koji su postavili brojna pitanja predstavnicima EU, te regionalnim i domaćim ekspertima.

Proces pristupanja je velika stvar za ovu zemlju, međutim, taj proces ne može voditi samo EU ili vaša uprava. Cijelo društvo mora dati svoj doprinos, svaki građanin proces pridruživanja EU mora osjetiti svojim, važno je da svi osjete istinsku želju da budu dio promjene. Zato vas želim potaći da razgovarate s vašim političarima, pitajte ih šta su do sada uradili po tom pitanju i šta planiraju uraditi u narednom periodu, posebno sada nakon Mišljenja Evropske komisije koje daje jasnu mapu puta i korake koji se moraju poduzeti da biste postali zemlja članica,” naglasio je ovom prilikom zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Sinno.

Prisutni su pokazali veliko zanimanje za proces evropskih integracija BiH i kreiranje boljih ekonomskih uvjeta, poticanje konkurentnosti i korištenje IPA fondova. Govorilo se o olakšavanju izvoza proizvoda u zemlje EU i pojednostavljenju carinskih procedura, kao i o nužnom poboljšanju putne infrastrukture koja, u trenutnom stanju, poskupljuje usluge i proizvode kompanija.

Meliha Gekić-Lerić, domaća ekspertica, s prisutnima je podijelila korisne informacije o raspoloživim predpristupnim fondovima, ali i o Evropskoj poduzetničkoj mreži koja umnogome može koristiti poduzetnicima, naročito malim i srednjim preduzećima. Ljiljana Belada, regionalna ekspertica iz Crne Gore, naglasila je da na proces pristupanju EU treba gledati kao na skup korisnih reformi društva te stvaranja boljih uvjeta za život građana i istakla prilike koje se nude u projektima prekogranične saradnje. Stručnjakinja iz Hrvatske, Tamara Puhovski, ukazala je na greške koje je ova zemlja činila u iskorištavanja sredstava iz EU fondova i izrazila nadu da će Hrvatska snažno podržati proces pristupanja BiH i ostalih zemalja regiona evropskoj porodici.

Naredna debata koju organizuje Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’ održaće se u Travniku, 8. jula.

Europa.ba