Građani općine Čajniče za usklađivanje obrazovnog sistema s tržištem rada

Građani Čajniča pokazali su veliko interesovanje za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine tokom javne debate koju je organizovao Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’.

”Tu smo da građanima Čajniča približimo proces integracije u EU, da ih upoznamo s obavezama koje ova zemlja treba uraditi kako bi društvo u cjelini doživjelo reforme koje će pobljšati kvalitet života građana, ali i osigurati evropsku budućnost,” poručio je ovom prilikom EU ambasador  u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Debati je prisustvovalo oko 100 poduzetnika, predstavnika organizacija civilnog društva, mladih i drugih aktera iz ove lokalne zajednice. Građani su pored konkretnih pitanja o različitim programima podrške koju EU pruža BiH u okviru procesa evropske integracije prisutni su pokazali veliki interes za usklađivanje obrazovnog sistema s tržištem rada, sve prisutniju temu odlaska mladih, te problem sa zaostalim minama.

Domaćinu debate ambasadoru Wigemarku, pridružio se i ambasador Holandije u BiH  Reinout Vos, koji je naglasio da Čajniče sa svim svojim posebnostima, kulturno-istorijskim spomenicima, ima svoje mjesto u Evropskoj uniji te da se nada da će BiH uskoro biti članica EU porodice.  Debati je prisustvovao i slovački ambasador u BiH Martin Kačo, koji je građanima Čajniča poručio je da je put BiH ka Evropskoj unije neupitan, samo je potrebno da cijelo društvo poduzme nužne reforme.

Deveta, posljednja, debata  u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’ održat će se u Zenici  22. jula.

Europa.ba