Potpora integracijama nije upitna, ali do nužnih promjena mora doći u BiH

Diskusija sa građanima Travnika tokom javne debate koju je, u okviru projekta PrEUzmi inicijativu, organizovao Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) u Travniku 8. juna  još je jedna potvrda velikog interesa građana  za proces evropskih integracija naše zemlje. Domaćin debate, ambasador EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, je iskoristio ovu priliku da pred oko 90 poduzetnika, privrednika, predstavnika organizacija civilnog društva, mladih i drugih aktera iz ove lokalne zajednice, potvrdi da da potpora integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju  nije upitna, ali da do nužnih promjena mora doći u BiH.

Sam kandidatski status i otvaranje pregovora nisu toliko bitni koliko je bitna transformacija društva koja dolazi s procesom integrisanja u EU i donosi napredak u borbi protiv korupcije, poboljšanje infrastrukture, obrazovanja, pravosuđa, ali i drugih segmenata društva,” poručio je ovom prilikom ambasador Wigemark.

Svojim učešćem u vrlo dinamičnoj diskusiji travničani su pokazali da su svjesni koliko je sam proces integracije bitan za njihov svakodnevni život kao i da su spremni da se suoče sa prilikama ali i izazovima koji se u okviru tog procesa nalaze pred bh. društvom. Pored konkretnih pitanja o različitim programima podrške koju EU pruža BiH u okviru procesa evropske integracije prisutni su pokazali veliki interes za usklađivanje obrazovnog sistema s tržištem rada, ali i sve prisutniju temu odlaska mladih. Učesnici debate građanima su poručili da je proces pristupanja u EU spor i kompliciran, ali i da je to naša budućnost.

Ambasadorica Austrije u BiH, Ulrike Hartmann, naglasila je da pristupanje zemalja regije Evropskoj uniji neće koristiti samo tim zemljama, nego će i Evropskoj uniji značiti dodatni mir i stabilnost. Anders Hagelberg, ambasador Švedske, istakavši napredak koji je njegova država postigla nakon pridruživanja Evropskoj uniji poručio je da je siguran da će Bosna i Hercegovina postati zemlja članica te da je EU zajedno sa svojim državama članicama tu da podrži BiH na tom putu. Na debati je bilo riječi i o iskustvima Hrvatske i Crne Gore, u procesu europskih integracija, koje su s građanima dijelili regionalni eksperti Daniel Pejić i Ljiljana Belada.

Na pitanja građana da li međunarodna zajednica može preuzeti inicijativu s ciljem ubrzanja  integrisanja BiH u EU,  ambasador Wigemark je  podsjetio prisutne da: ”Ne možete postati dio EU ukoliko netko, umjesto vas, donosi odluke.”

 

Naredna debata u okviru projekta ‘prEUzmi inicijativu’ održat će se u Čajniču 17. jula.

Europa.ba