Govor ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka na 24. komemoraciji genocida u Srebrenici

Preživjeli, majke Srebrenice,
Članovi porodica i prijatelji stradalih,
Vaše ekselencije,

Prije tri mjeseca, umrla je moja majka, tiho, od starosti, pošteđena boli majke koja prerano izgubi svoje dijete.

Ove 24 godine, srebreničke majke moraju živjeti s činom brutalnog, namjernog i sistematskog ubijanja u istrebljenju njihovih sinova, braće i muževa.

Srebreničke i mnoge druge majke više od dvije decenije moraju živjeti sa sjećanjima na posljednji oproštaj, progonjene onim posljednjim pogledom i pozdravom i svim neodgovorenim pitanjima o sudbini njihovih voljenih.

Do sada je identificirano 6643 žrtava, a broj i dalje raste.

S njima smo danas u našim mislima.

U mislima smo i sa preživjelima, prijateljima i porodicama onih koji su zarobljeni i likvidirani na prostorima za koje su vjerovali da su sigurna zona UN-a.

Srebrenica je duboka rana koja se ponovo otvara svaki put kada se negira ili umanjuje odgovornost za zločine počinjene na ovim prostorima ili kada se slave njihovi počinioci.

„Negiranje genocida i revizionizam su u suprotnosti sa temeljnim evropskim vrijednostima.“ Ovo nisu moje riječi već direktan citat iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Evropska unija je nastala upravo na konceptu priznavanja holokausta i obećanja da se ovaj najmračniji dio evropske istorije nikada neće ponoviti.

Ipak, ponovio se ovdje pola vijeka kasnije. I svi mi, kao Evropljani, moramo pognuti glave jer smo dopustili da se takav zločin dogodi na našem pragu.

Priznavanje genocida u Srebrenici ni na koji način ne umanjuje brojna brutalna ubistva i ratne zločine počinjene na drugim mjestima, od kojih neki čak i nedaleko odavde.

Ali negiranje ili izvrtanje utvrđenih činjenica ili osporavanje odluka međunarodnih sudova sa jasnim mandatima Vijeća sigurnosti UN-a, nikada nigdje nisu otkrili istinu.

Kao specijalni predstavnik Evropske unije i u ime država članica EU, pozivam sve političke lidere u ovoj zemlji i drugdje u regionu da pokažu odgovornost, priznanje i žaljenje zbog onoga što se ovdje dogodilo. Pozivam vas da radite na okruženju koje vodi ka pomirenju i konačnom prevazilaženju nasljeđa rata.

Neprihvatljivi su nekažnjivost za zločine i nepoštivanje naših zajedničkih principa kao što su demokratija i otvorena društva.

Kao Evropljani, dužnost nam je osigurati vladavinu prava i poštivanje osnovnih prava i ljudskog dostojanstva na cijelom kontinentu. Danas to činimo odavanjem počasti i sjećanjem na žrtve Srebrenice i svjesnosti posljedica koje to ima za sve nas.

Hvala vam na pažnji.

Europa.ba