Razvoj ruralnog turizma u BiH uz podršku Evropske unije

Ulaganja u raznovrsnost turističke ponude u ruralnim područjima je veoma bitno za povećanje zaposlenosti, očuvanje lokalne baštine, kulture i promociju prirodnih znamenitosti. Stoga Evropska unija pruža finansijsku podršku opštinama u BiH za razvoj turizma u ruralnim područjima.

Projekat pod sloganom ‘Otkrij BiH kroz sela’ za koji je Evropska unija izdvojila više od 180.000 eura, proveden je  u 7 općina u koje se nalaze naširem području Sarajeva. Projekat je spojio Kreševo, Fojnicu, Vareš, Ilijaš, Sarajevo Stari grad, Sarajevo Centar i Istočni Stari grad s ciljem smanjenja nezaposlenosti i povećanjem razvoja ruralnog turizma kao  jednog od generatora  ruralne ekonomije u BiH. Prisutnost Evropske unije kroz ovakve projekte pomaže  lokalnoj zajednici da usmjeri već postojeće potencijale u održivi razvoj i nove oblike ekonomskog organizovanja.

U petak 27. septembra u Kreševu su prezentirane nove turističke brošure i karte koje opisuju 4 tematske rute iz 7 pomenutih općina: najljepša sela, proizvođači hrane za kupovinu autentičnih domaćih proizvoda, 10 laganih porodičnih pješačkih staza i jednostavnih biciklističkih staza na sjevernim sarajevskim planinama. Događaju su prisustvovali dizajneri, treneri, volonteri, vlasnici seoskih domaćinstava i seoskih gostionica, predstavnici općinskih vlasti  i drugi akteri uključeni u projekat.

Projekat je omogućio i stvaranje klastera za ruralni turizam pod nazivom „Mala Sela“ što će pomoći  razvoju obrazovnih aktivnosti i razmjene radi povećane profesionalizacije sektora.

Projekat je omogućio povećanje veza između udruženja, njihovih tehničkih kapaciteta i vidljivosti u području ruralnog razvoja. Uspostavljene su jače mreže između 7 općina koje će promoviranjem svojih destinacije pomoći  stvaranju paketa za dolazak turizma.

Europa.ba