Potpisan Memorandum o razumijevanju za revitalizaciju biciklističke staze Sarajevo-Pale

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu bio domaćin konferencije „Turizam – prekretnica ekonomskog oporavka“, u okviru koje je upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za revitalizaciju biciklističke staze Sarajevo-Pale, a koji su potpisali gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Pale Boško Jugović i načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.

“Zadovoljstvo je ugostiti gradonačelnike i načelnike koji su zajedničkim snagama  podržali razvoj turizma i izgradnju biciklističke staze koja će spajati i gradove i ljude, ali i biti prava turistička atrakcija. Sretan sam da smo u prilici da finansijski podržimo da ovaj san postane stvarnost već naredne godine,” kazao je ambasador Johann Sattler.

“Ovo je odlična vijest za ljubitelje biciklizma, za naš turizam, za promociju zdravog života i životne okoline. Osim sportske komponente koja spaja i povezuje ljude ovo je značajan infrastrukturni i turistički projekat. Zahvalni smo EU u BiH i ambasadoru Sattleru na inicijativi i podršci,” naglasila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Važno je da gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo nastavljaju svoju uspješnu saradnju koja je dokazana realizacijom niza projekata. Izgradnja biciklističke staze, ne samo da će dodatno uvezati ova dva grada i njegove stanovnike, već će to zasigurno biti nešto što će turisti voljeti,” rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Evropska unija kontinuirano podržava razvoj turizma i unapređenje turističke ponude BiH. Zajedno sa Vladom Republikom Njemačke, EU je do sada izdvojila 1.6 miliona EUR kroz EU4 Business program, dok će dodatnih 1.2 miliona EUR uskoro biti investirano kroz EU4 Business Recovery za obnovu turizma od posljedica COVID-a.

Europa.ba