EU podžala putovanja za predstavnike medija kao pomoć u promociji bh. turizma

Ograničenje putovanja u vrijeme pandemije COVID-19 navelo je građane Bosne i Hercegovine da mjesta za odmor potraže na raznolikim destinacijama u svojoj zemlji. Kako bi pomogla u promociji i otkrivanju domaćih destinacija, inicijativa „Odmori u BiH“ je proteklih mjeseci, uz podršku Evropske unije, organizirala putovanja za predstavnike bh. medija.

Obišli smo Bihać, Ostrožac i Bosansku Krupu i uživali u ljepotama krajeva uz prelijepu Unu. Oduševilo nas je putovanje u Tuzlu, Srebrenik i Gradačac, posjetili smo vezirski Travnik i kraljevsko Jajce. Zavirili smo u Nacionalni park Sutjeska i Trebinje, uživali u Blagaju, Mostaru i Počitelju, putovali u Ravno, Neum i Stolac. Otkrili smo dio onoga što nude Međugorje, Ljubuški, Grude i Široki Brijeg, upoznali Kupres, Livno, Tomislavgrad i Blidinje, a posljednje ovogodišnje putovanje bilo je u Banja Luku“ objašnjava Nataša Musa ispred inicijative „Odmori u BiH“.

Učesnici putovanja su vlastita iskustva o vožnjama lađama na Trebišnjici, avanturističkoj „Ćiro biciklističkoj stazi“, posjeti tvrđavi Kastel, vodopadu u Jajcu, nekropolama stećaka i drugim raznolikim turističkim zanimljivostima, kulturno-historijskoj baštini te prirodnim bogatstvima ovih destinacija dijelili i sa građanima BiH kroz svoje priče, članke i priloge time doprinoseći promociji i popularizaciji potencijala turističkog sektora.

Inicijativa „Odmori u BiH“ cilja da, u vrijeme kada su zbog pandemije COVID-19 znatno smanjeni dolasci međunarodnih turista, u što većem broju podstakne građane BiH, bh. dijasporu i stanovnike zemalja regije da svoje odmore provedu na destinacijama u BiH. Također, kroz ova putovanja, uz zanimljive destinacije, predstavljani su i mnogi projekti koje je Evropska unija podržala prethodnih godina i koji su doprinijeli razvoju turističke ponude i cjelokupnog turističkog sektora u BiH, a time i očuvanju postojećih te kreiranju novih radnih mjesta.

U okviru inicijative „Odmori u BiH“ pokrenuta je i marketing platforma bh. turizma na adresi www.odmoriubih.ba, sa ciljem da se na jednom mjestu ponudi što veći izbor ponuda odmora u Bosni i Hercegovini te pozove goste iz BiH i regije da godišnje odmore provedu na nekim od prelijepih bosansko-hercegovačkih destinacija, gdje ih čeka nedirnuta priroda, bogata kulturno-historijska baština te uzbudljive avanture.

EU nastavlja pružati podršku kako ovoj inicijativi tako i cjelokupnom turističkom sektoru u BiH do što skorijeg oporavka od posljedica uzrokovanih pandemijom, a zatim i daljoj promociji zemlje i njenih turističkih potencijala kako bi se pozicionirala kao jedinstvena destinacija, atraktivna i na međunarodnom tržištu.

Europa.ba