Izjava visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella povodom Međunarodnog dana sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i sprečavanja tog zločina

Na današnji dan, 9. decembra, Evropska unija se prisjeća žrtava genocida širom svijeta i tokom istorije.

Nikada ne smijemo zaboraviti zvjerstva iz prošlosti. Toliko dugujemo žrtvama ovih zločina protiv čovječnosti. Toliko dugujemo i sebi. Bolju budućnost možemo graditi samo ako prihvatimo mračne dane prošlosti. To je moralna obaveza prema čovječanstvu.

Genocid se ne dešava tek preko noći. Riječ je o procesu. Uvijek postoje znakovi upozorenja. Na ove znakove moramo odmah reagirati. Jačanju nacionalizma, ksenofobije, rasnog i etničkog profiliranja treba se suprostaviti sa najsnažnijim opredjeljenjem.

Prvi korak ka sprečavanju genocida jeste uspostavljanje učinkovitih pravnih alata i politika na svim nivoima, kao i struktura osmišljenih za prepoznavanje i rješavanje ovakvih ranih znakova upozorenja.

Međunarodnim danom sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i sprječavanja ovog zločina obilježava se godišnjica Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, 9. decembra svake godine.

Konvencija pruža pravnu osnovu za djelovanje država na sprečavanju genocida. Konvenciji je do sada pristupilo 152 stranaka, uključujući sve države članice Evropske unije. Njena univerzalnost je dostižna. U proteklih dvanaest mjeseci dodatne tri države su pristupile Konvenciji i to Dominika, Mauricijus i Turkmenistan.

Ratifikacijom Konvencije prepoznaje se odgovornost država prema njihovom stanovništvu i pokazuje poštovanje prema žrtvama ovog stravičnog zločina.

Odgovornost za zaštitu i sprečavanje genocida i drugih zločina sastavni je dio vanjske i sigurnosne politike Evropske unije. Evropska unija će nastaviti sarađivati s domaćim i međunarodnim partnerima, uključujući civilno društvo, u sprječavanju genocida i borbi protiv nekažnjivosti, gdje god se genocid dogodi.

Europa.ba