Ukrajina: sedam osoba uključenih u organizaciju ruskih izbora u nezakonito pripojenima Krimu i Sevastopolju dodano na popis sankcija EU

Vijeće je dodalo sedam osoba na popis osoba na koje se primjenjuju mjere ograničavanja zbog djelovanja kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine. Ta nova uvrštenja posljedica su organizacije ruskih lokalnih izbora 8. rujna 2019. u nezakonito pripojenima Autonomnoj Republici Krimu i gradu Sevastopolju u Ukrajini. Svojim angažmanom u izborima te su osobe aktivno podupirale djelovanja i provodile politike kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Odlukom se ukupan broj osoba koje je EU uvrstio na popis povećao na 177. Osim toga, EU je u okviru tog režima sankcija zamrznuo imovinu 44 subjekta. Mjere obuhvaćaju zamrzavanje imovine, što znači da se zamrzava sva imovina u EU-u koja pripada tim subjektima, a osobe i subjekti iz EU-a ne mogu im staviti nikakva sredstva na raspolaganje.

Pravni akti, uključujući imena osoba na koje se sankcije primjenjuju, mogu se pronaći u Službenom listu EU-a od 28. siječnja 2020.

Ostale mjere EU-a uvedene kao odgovor na krizu u Ukrajini obuhvaćaju:

  • gospodarske sankcije usmjerene na određene sektore ruskoga gospodarstva, koje su trenutačno na snazi do 31. srpnja 2020.
  • mjere ograničavanja kao odgovor na nezakonito pripojenje Krima i Sevastopolja, koje su ograničene na područje Krima i Sevastopolja, a na snazi su do 23. lipnja 2020.
Europa.ba