Merima Kukić svoju životnu strast pretvorila u preduzeće koje zapošljava žene iz ruralnih područja Hercegovine

Merimu Kukić 27-godišnjakinju iz Jablanice je oduvijek zanimala proizvodnja hrane. Iz tog razloga, nakon sticanja diplome inžinjera poljoprivrede, odlučila se za obavljanje pripravničkog rada u Udruženju žena MOST koje se bavi poljoprivredom. Njen interes za domaću i organsku proizvodnju nastavio je da raste.

„Uvijek mi je bilo uzbudljivo kako se od jednog sjemena razvije plod koji je kasnije na našoj trpezi i koji jedemo. Često mislim o tome šta se sve stavlja u hranu koju mi konzumiramo, pa pretpostavljam da je to dodatno pobudilo moj interes za organsku hranu” , iskrena je Merima.

U trenutku lockdown-a uzrokovanog izbijanjem pandemije Covid-19, Merima se suočila sa realnošću – pripravnički staž je došao kraju, a mladoj osobi na tržištu BiH je u tom trenutku bilo vrlo teško pronaći posao. Tada je pročitala EU4Business javni poziv za radionice „Pokreni svoj posao“ i prepoznala priliku da dugogodišnju strast pretoči u posao.

Prekretnica za Merimu bio je EU4Business projekt

Plodno tlo za razvoj Merimine ideje i svojevrsna prekretnica za ovu mladu ženu bila je preduzetnička obuka “Pokreni svoj posao”, koja se izvodi u skladu sa metodologijom Međunarodne organizacije rada. Nakon obuke, Merima nije dugo čekala. Znala je šta napraviti i zajedno sa šest žena članica Udruženja žena “MOST” iz opštine Jablanica, koje se bave organskom poljoprivredom, odlučila je pokrenuti vlastiti posao.

Iskoristila je znanje stečeno na EU4Business obuci, napisala je biznis plan i postala jedna od korisnica granta koji joj je omogućio pokretanje preduzeća pod nazivom MOST M d.o.o Jablanica.

Osnovna djelatnost Meriminog preduzeća je prerada voća i povrća, a dodatne djelatnosti su usluge catering-a, usluge šivanja i izrade suvenira te servis za usluge čišćenja. Također, ove vrijedne žene spravljaju tradicionalna bosanskohercegovačka jela po orginalnim recepturama, uz raznovrsnu ponudu lijepo dekoriranog i aranžiranog stola.

Organsko, domaće i po tradicionalnim recepturama

Merimino preduzeće trenutno proizvodi prirodne i biljne sokove, voćne sirupe, džemove, pekmeze, slatka, ajvare, pinđure i čitavu lepezu tradicionalnih proizvoda. Ono što je dodatna vrijednost u cjelokupnom ovom procesu pripreme jeste da svo voće i povrće koje se prerađuje dolazi sa domaćih plantaža, od provjerenih organskih dobavljača iz okolice Jablanice i Hercegovine.

„Izdvajamo se po tome što radimo po orginalnim tradicionalnim recepturama. Naš najatraktivniji proizvod je autohtoni proizvod BiH – pekmez od jabuka bez imalo dodatnog šećera. Proizvodi se samo ukuhavanjem čistog soka od jabuke, kao što su to radili naši pretci,“  ponosno naglašava Merima.

Plan za budućnost: Od lokalnog poći ka globalnom!

Pokretanjem preduzeća, Merima je dobila zaposlenje, šansu za napredovanje, usavršavanje radnih navika i poduzetničkog poslovanja, ali prije svega, Merima je u prilici da pomogne i svim drugim nezaposlenim ženama. Uvjerene u kvalitet svojih proizvoda, Merima i njene kolegice imaju razloga za optimizam i ističu:

“Plan nam je od lokalnog poći ka globalnom. Prvo ćemo plasirati svoje proizvode u svojoj opštini Jablanica gdje već postajemo prepoznati, a naravno razmišljamo i o širenju na cijeli prostor BiH.”

Nadaju se da će razvijanje posla u budućnosti stvoriti uslove za proširenje proizvodnje i zapošljavanje žena iz ruralnih područja.

 

Poslovna ideja Merime Kukić je finansijski i stručno podržana kroz projekat „Međuopćinskom saradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima“, koji se realizuje u okviru projekta EU4Busines – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Projekat implementira Lokalno partnerstvo Jablanica, Kakanj i Konjic kojeg čine Općina Jablanica, Općina Kakanj, Općina Konjic, Udruženje LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.  

Europa.ba