Još jedan korak naprijed ka sticanju punopravnog članstva BiH u Mehanizmu civilne zaštite EU

Zajedničkom terenskom vježbom održanom danas u Banjaluci, u kojoj je učestvovalo preko 200 pripadnika agencija civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, obilježen je završetak dvogodišnjeg projekta Evropske unije na izgradnji kapaciteta i pripremi Bosne i Hercegovine za članstvo u Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije. Pripadnici civilne zaštite su demonstrirali stečeno znanje i pokazali snagu zajedničkog rada i djelovanja prilikom prirodnih katastrofa. Vježbi spašavanja su prisustvovali šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ravnatelj Civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Damir Trut, direktor Republičke Civilne zaštite RS Milan Novitović, direktor Federalne uprave Civilne zaštite FBiH Enes Memić i šef odjela za javnu sigurnost Distrikta Brčko Bogdan Bratić.

„Prirodne nepogode ne poznaju granice i mogu zadesiti svaku zemlju bez upozorenja, međutim, snaga je u našem zajedničkom odgovoru. Danas smo vidjeli odlične rezultate i profesionalnost svih uključenih u ovaj projekat. Evropska unija je obezbijedila 2,5 miliona eura za unapređenje mehanizma civilne zaštite u Bosni i Hercegovini tako što je osigurala potrebnu opremu, usavršavanje i sistem koordinacije. Naš cilj je da pripremimo Bosnu i Hercegovinu za članstvo u Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, što će unaprijediti saradnju i interoperabilnost lokalnih mehanizama civilne zaštite sa cijelom Evropom,“ izjavio je Ellero.

Kroz projekat ‘EU za bolju civilnu zaštitu’ ukupno je certificirano više od 200 pripadnika civilne zaštite za Mehanizam civilne zaštite EU, što im omogućuje efikasno djelovanje i saradnju u lokalnim zajednicama, na nivou BiH, ali i učešće u međunarodnim spasilačkim akcijama.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, čestitao je svim učesnicima zajedničke vježbe na iskazanoj sinergiji i trudu. „Posebna vrijednost ovakve aktivnosti je saradnja, razmjena iskustava, znanja i ideja. Sinergija i proces neprekidnog učenja i usavršavanja su od najveće koristi. Prirodne nepogode ne poznaju granice i današnja aktivnost je pokazala iskorak i novu vrijednost Bosne i Hercegovine da može biti kompetentan akter evropske porodice zaštite i spašavanja te se nadamo pozitivnom ishodu članstva BiH u Mehanizmu civilne zaštite EU,“ istakao je ministar Cikotić.

„Današnjom vježbom finaliziramo dvogodišnji projekat kojim smo osposobljavali snage civilne zaštite Bosne i Hercegovine kako bi mogli kompatibilno sudjelovati u aktivnosti zajedno sa drugim snagama Evropske unije i kako bi bili bolji i kvalitetniji u radu i spašavanju na području Bosne i Hercegovine i drugim područjima gdje je pomoć potrebna,“ rekao je  Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

U sklopu projekta ‘EU za bolju civilnu zaštitu’ Evropska unija je podržala razvoj institucija za civilnu zaštitu kako bi što spremnije odgovorili u slučaju prirodnih i drugih nepogoda s ciljem obezbjeđenja bolje zaštite građana. U okviru projekta je osigurana značajna količina specijalizirane opreme za traženje i spašavanje (terenska vozila, kamioni, prikolice, kombi vozila, alati za spašavanje, žirokopteri, oprema za spašavanje i dr.) kao i specijalizirane obuke u skladu sa evropskim praksama.

Projekat su zajednički proveli Ravnateljstvo Civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske sa Asocijacijom za upravljanje rizicima (AZUR) iz BiH.

Europa.ba