Izjava visoke predstavnice Evropske unije i potpredsjednice Evropske Komisije Federice Mogherini, u ime Evropske unije, povodom Svjetskog dana slobode medija

Danas proslavljamo UNESCO Svjetski dan slobode medija. Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji su ključ svakog demokratskog društva jer bez slobodnih medija ne može biti ni informisanog, aktivnog i angažovanog građanina. Zato je sloboda medija stub svakog društva te se mora promovisati i nikad se ne smije uzimati zdravo za gotovo. Zahvaljujući hrabrosti velikog broja novinara još uvijek znamo značenje riječi koja se često zanemaruje: istina.

Evropska unija odaje priznanje onim novinarima i medijskim akterima koji su u pritvoru ili su izgubili život ili na bilo koji drugi način trpe nepravedne posljedice zbog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja. Još jednom potvrđujemo našu posvećenost unapređenju i zaštiti prava na izražavanje širom svijeta i nastavljamo da promovišemo bezbijednost novinara i drugih medijskih radnika.

Savremene informaciono-komunikacione tehnologije su dio svakodnevnog života i pružaju nove mogućnosti za ostvarivanje ljudskih prava kao i društveni i ekonomski razvoj. Nesmetani pristup informacijama i slobodi izražavanja mora biti zagarantovan svima, kako na internetu tako i van njega. Internet mora ostati jedinstvena, nefragmentirana mreža na koju se primenjuju isti zakoni i norme kao i u drugim oblastima našeg svakodnevnog života u kome građani mogu da ostvare svoja prava odnosno pravne pomoći u slučaju kada su im ta prava uskraćena. Ova načela je prepoznalo Vijeće EU u svojim Zaključcima o upravljanju internetom od 27. novembra 2015. godine i Zaključcima o cyber diplomatiji od 11. februara 2015. godine.
EU je posvećena daljem jačanju međunarodnih napora koji se preduzimaju sa ciljem unapređenja slobode izražavanja i pozdravlja posebnu proceduru UN o pravu na privatnost.

Skoro godinu dana nakon usvajanja Smjernica o ljudskim pravima od strane Vijeća za vanjske poslove EU „o slobodi izražavanja na internetu i van njega”, EU je odlučna da nastavi sa upotrebom svih odgovarajućih eksternih finansijskih instrumenata koji su joj na raspolaganju kako bi dodatno zaštitila i unaprijedila slobodu mišljenja i izražavanja, te kako bi podržala slobodu i pluralizam medija.

Europa.ba