Susret šestorke iz zemalja Zapadnog Balkana u Briselu

Dana 21. aprila 2015. godine, povjerenik Hahn i povjerenica Bulc bili su domaćini sastanaka premijera šest zemalja Zapadnog Balkana u Briselu, koji je uslijedio kao rezultat ministarskog sastanka predstavnika šest zemalja Zapadnog Balkana u Prištini, vezano za osnovnu prometnu mrežu u regiji. Ovom prilikom je potvrđena saglasnost o osnovnoj mreži putem zajedničke izjave, a razgovaralo se i o konkretnim načinima koji će pomoći u realizaciji osnovne prometne mreže.

U nastavku pročitajte Zajedničku izjavu usvojenu nakon sastanka:

ZAJEDNIČKA IZJAVA ŠEST PREMIJERA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA O OSNOVNOJ MREŽI I PRIORITETNIM PROJEKTIMA

Kao rezultat Konferencije o Zapadnom Balkanu održane u Berlinu 28. augusta 2014. godine te ministarskih sastanaka predstavnika šest zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu 23. oktobra i u Prištini 25. marta, mi, premijeri zemalja Zapadnog Balkana okupili smo se u Briselu 21. aprila 2015. u prisustvu povjerenika Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, povjerenice Europske komisije za promet i glavnog tajnika Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), i usvojili smo sljedeću Zajedničku izjavu kao potvrdu našeg opredjeljenja za povezivanje, dobrosusjedske odnose,  regionalnu saradnju i europske integracije:

1.    Unaprjeđenje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti jeste jedan od naših zajedničkih alata za postizanje europskih standarda i ispunjavanje kriterija za pristupanje EU, a proces bi trebao osigurati vidljive koristi našim građanima još i prije samog pristupanja.

2.    Izražavamo naše snažno opredjeljenje Berlinskom procesu, te ostajemo usmjereni na ostvarivanje konkretnih rezultata tokom samita u Beču, zakazanom za 27. august 2015. godine, a na temelju specifičnih investicijskih projekata.

3.    Svjesni smo da je poboljšanje povezanosti u našoj regiji, kao i sa EU, jedan od ključnih faktora za rast i radna mjesta na Zapadnom Balkanu.

4.    Prihvatamo da će ovakva zajednička ambicija zahtijevati našu osobnu predanost i vodstvo.

5.    Napominjemo da osnovna mreža u Europskoj uniji povezuje sve glavne gradove EU, vodeće privredne centre i velike luke u EU. Svjesni smo da proširenje mreže na Zapadni Balkan omogućuje ubrzanje reformi u oblasti politika i propisa te koncentrira napore i ulaganja na ključne koridore i interkonekcije.

6.    Usaglasili smo osnovnu prometnu mrežu za Zapadni Balkan kao što je navedeno u priloženoj tabeli. Nadalje, željeznički koridor VIII ostaje predmetom razmatranja uključujući i moguće finansiranje pripremnih studija, detaljna usaglašavanja, dizajn i ispitivanja s ciljem njegovog uključivanja u osnovnu mrežu tokom narednom pregleda u okviru TEN T.

7.    Saglasni smo da naši nacionalni investicijski odbori moraju bez odlaganja uspostaviti tzv. single project pipeline, odnosno mehanizam upravljanja projektima i sveobuhvatni mehanizam planiranja i finansiranja za prioritetna ulaganja, što su preduslovi za podršku u okviru IPA II za sufinansiranje kod ulaganja.

8.    Ovakav mehanizam upravljanja projektima treba odražavati činjenicu da su projekti od interesa za Energetsku zajednicu (engl. PECI) važan dio našeg programa povezivanja.

9.    Obavezujemo se da ćemo utvrditi i bez odlaganja rješavati sve odgovarajuće mjere, kao što su regulatorna pitanja, pojednostavljenje postupaka graničnih prijelaza, a koji bi mogli izazvati neposredne koristi za šest uključenih zemalja Zapadnog Balkana uz razumne troškove.

Za dodatne informacije posjetite: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-4826_en.htm

Europa.ba