Albanija i Bosna i Hercegovina: političko opredjeljenje ključno za put u Europsku uniju

Zastupnici Evropskog parlamenta za vanjske poslove u utorak su naglasili potrebu za inkluzivnim, konstruktivnim i održivim političkim dijalogom o reformama i većoj saradnji između političkih snaga u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

U njihovoj procjeni napretka ostvarenog u 2014. godini, još jednom su naglasili svoju kontinuiranu podršku procesu europskih integracija u ove dvije zemlje, ali i istakli da obje zemlje trebaju unaprijediti, između ostalog, svoje demokratske procese, borbu protiv korupcije i uvesti profesionalne i depolitizirane javne uprave.

Albanija mora ostvariti snažnu dinamiku realizacije reformi vezanih za Evropsku uniju

Zastupnici Evropskog parlamenta pohvalili su Albaniju na stečenom statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i smatraju to poticajem dodatnim reformskim naporima. Međutim, zastupnici upozoravaju da bi dalja politička polarizacija mogla ugroziti buduće napore u procesu integracija u Evropsku uniju, te su pozvali vladajuću koaliciju i opoziciju na odgovornu i konstruktivnu saradnju.

Odbor je konstatirao pozitivan trend u borbi protiv trgovine ljudima i narkoticima, ali i dalje smatra da borba protiv organiziranog kriminala predstavlja veliki izazov. Albanija također treba uložiti dodatne napore na osiguranju nezavisnosti, učinkovitosti i odgovornosti pravosuđa i garantirati nezavisnost javnog emitera. Zastupnici Evropskog parlamenta pohvalili su Albaniju na okružju religijske tolerancije, njenom konstruktivnom i proaktivnom stavu u regionalnoj i bilateralnoj saradnji, posebno u odnosima sa Srbijom, te potpunoj usklađenost sa vanjskopolitičkim stavovima EU.

Rezolucija koju je pripremio Knut Fleckenstein (Progresivni savez socijalista i demokrata S&D, Njemačka), usvojena je sa 51 glasa za, 3 protiv i 4 suzdržana.

Bosna i Hercegovina: politički lideri moraju pokazati jasno opredjeljenje

Odbor za vanjske poslove poziva političke lidere u Bosni i Hercegovini da pokažu nedvosmislenu predanost i angažman u nastavku procesa reformi i približavanja Evropskoj uniji. Naglašeno je da politički zastoj, pretjerano složena i neučinkovita institucionalna struktura i izostanak saradnje političkih lidera ozbiljno ometa proces stabilizacije i razvoja zemlje. Zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju lidere da se u potpunosti posvete potrebnim reformama. Dodaje se da bi Komisija trebala obratiti posebnu pažnju na provedbu presude u predmetu Sejdić i Finci.

Pozdravljajući pisanu izjavu o opredjeljenju za europske integracije, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, uz potpis lidera svih političkih stranaka i usvajanje u parlamentu, zastupnici Evropskog parlamenta naglašavaju ključnu važnost njene učinkovite provedbe, te utvrđivanja konkretne mape puta za širok i inkluzivan plan reformi koji će ubrzati evropski put Bosne i Hercegovine.

Rezolucija koju je pripremio Cristian Dan Preda (Evropska pučka stranka EPP, Rumunija) usvojena je sa 47 glasova za, 3 protiv i 4 suzdržana.

Naredni koraci

Parlament će u punom sazivu glasati o dvije zasebne rezolucije za ove dvije zemlje u Strazburu, na sjednici zakazanoj u aprilu.

Europa.ba