“Going with the flow” – olakšavanje unutrašnjeg plovnog puta na Dunavu

Druga najduža evropska rijeka jedna je od najmanje iskorištenih prometnih resursa u Evropi.  Evropska unija ulaže u korištenje ovih ogromnih potencijala kao poveznice između Istoka i Zapada.

Trenutačno, za riječni prijevoz koristi se tek 10% kapaciteta Dunava. Jedan od razloga je djelomično što se međunarodni otpremnici suočavaju s nizom administrativnih i tehničkih izazova, imajući u vidu da rijeka prolazi kroz gotovo desetak zemalja. Svaka zemlja s dijelom kontrole nad riječnim tokom ima svoja pravila i propise.

Generalni direktorat Evropske komisije za politiku susjedstva Evropske unije i pregovore o proširenju istaknulo je predpristupne fondove pomoći u okviru projekta “Going with the flow” – olakšavanje unutrašnjeg plovnog puta na Dunavu.

Na nekim lokacijama unaprijeđen je fizički pristup plovnom putu kroz nove infrastrukturne projekte. Osigurani su novi objekti za prihvat brodskog otpada, imajući u vidu da saradnja obuhvata i pitanja kvalitete vode. Također su usaglašene zajedničke smjernice za poboljšanje održavanje plovnih putova i riječni inženjering.

Detaljnije informacije o projektu dostupne na sljedećoj adresi: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/case-studies/2014/20140829_success_stories_wb_newada_en.pdf

Europa.ba