Izjava prvog potpredsjednika Timmermansa, visoke predstavnice i potpredsjednice Mogherini i povjerenika Avramopoulosa i Jourováe uoči Europskog dana sjećanja na žrtve terorizma 11. marta 2015. godine

„Teroristički napadi u Parizu od prije dva mjeseca izazvali su šok koji je odjeknuo u cijeloj Europi i šire. Širom Europe i cijelog svijeta, ljudi su izašli na ulice i iskazali solidarnost. Ovaj duh i dalje živi.

Napadi u Parizu, ali u Kopenhagenu i Bruxellesu, ostaju u našem kolektivnom sjećanju, zajedno s ranijim strahotama počinjenim u Madridu, Londonu, kao i Mumbaiju, Bostonu, Bamaku i mnogim drugim mjestima.

Danas se prisjećamo i odajemo počast onima koji su izgubili živote u terorističkim napadima u Europi i širom svijeta. Izražavamo našu iskrenu sućut i podršku onima koji još uvijek nose fizičke i psihičke ožiljke takvih gnjusnih djela. Također podsjećamo na naše opredjeljenje podršci žrtvama i njihovim porodicama, jačanju njihovih prava i odbrani njihovih interesa u cijeloj EU.

Mi ćemo i dalje odlučno djelovati u borbi protiv prijetnji našim europskim i temeljnim vrijednostima. Strah je bio najgori otrov u dugoj istoriji Europe. Strah rađa netoleranciju i nema mu mjesta na našem kontinentu.

Nezamisliva je Europa u kojoj se zajednice ne osjećaju sigurno ili ne osjećaju da imaju budućnost ovdje. Nastavljamo podržavati naše ideale slobode govora i mišljenja, ali i tolerancije i dijaloga. Svi trebamo osigurati da se niti jedna zajednica ne osjeća isključenom iz našeg europskog društva.

Jedna od glavnih zadaća Komisije za ovu godinu je izrada novog europskog programa u oblasti sigurnosti. Mi ćemo braniti našu sigurnost i naše jedinstvo i to uz puno poštivanje temeljnih prava. Istorija Europe također nas je naučila da nema slobode bez sigurnosti i sigurnosti bez slobode.

Stoga, na današnji dan ponavljamo da ostajemo odlučni i ujedinjeni.“

Svjedočenja žrtava u kontekstu obilježavanja

Dana 11. marta, obilježava se jedanaesta obljetnica bombaških napada u metrou u Madridu u kojima je poginulo 191, a ranjeno najmanje 1800 stanovnika na svom putu do posla. Europska unija je posvetila ovaj datum prisjećanju na sve žrtve terorističkih napada u Europi i drugdje u svijetu.

Istog dana ove godine, povjerenik za unutrašnje poslove, migracije i građanstvo Dimitris Avramopoulos i povjerenica za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost Věra Jourová će učestvovati na događaju koji će okupiti žrtve nedavnih i ranijih napada, udruženja žrtava i visokopozicionirane europske dužnosnike. Organiziran u Bruxellesu (14:00-18:30, prostorija Europske komisije za medije), ovaj događaj uključuje prikazivanje svjedočenja žrtava, odabranih u okviru europskog projekta „Okupljanje žrtava u borbi protiv terorizma: Glas preživjelih protiv radikalizacije“. Događaj je otvoren za novinare. Za registraciju molimo Vas da nam pošaljete email.

Europa.ba