Zemlje u susjedstvu i procesu proširenja: EU predana jačanju prava žena

Povodom Međunarodnog dana žena, Johannes Hahn, povjerenik EU za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, naglasio je kontinuiranu predanost Europske unije u promociji prava žena u zemljama partnerima. „Mnogo je postignuto u borbi protiv spolne diskriminacije, ali još je puno toga što treba uraditi. Žene se i dalje suočavaju s diskriminacijom u mnogim dijelovima svijeta: u najnaprednijim zemljama, još uvijek imaju manje plate, a u onim najsiromašnijim, često su suočene sa dvostrukom diskriminacijom: kao siromašne kategorije i kao žene. Svugdje u svijetu ženama prijeti opasnosti od seksualnog nasilja. Nasilje u porodici je i dalje prisutan problem u svim zemljama. Ostvarivanje prava žena nije stvar izbora između javne i privatne sfere ili između tradicije i modernog doba. EU će stoga nastaviti pružati podršku ravnopravnosti spolova u susjednim zemljama i zemljama u procesu proširenja, uključujući projekte na terenu koji mogu dovesti do stvarne promjene za žene koje su njima obuhvaćene. “

Dobrobiti za žene, dobrobiti za zemlju

Potrebno je ulagati dalje napore na unaprjeđenju učešća žena u politici i privredi. Nepostojanje ili niska stopa učešća žena u politici očigledno postavlja pitanje reprezentativnosti političkih lidera, a ima utjecaja i na političke prioritete imajući u vidu da ne uzima u obzir teme i interese žena.

Ravnopravnost spolova danas je prepoznata kao jedan od ključnih elemenata „pametnih“ privreda: aktivna uloga žena u javnoj domeni i poslovanju povećava konkurentnost i ukupni ekonomski razvoj.
Neki od primjera podrške Europske unije na terenu

U Alžiru, Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Libiji, Maroku, Siriji, Palestini i Tunisu, projekat pod nazivom „Spring Forward“ ima za cilj političko i ekonomsko osnaživanje žena kroz uspostavljanje nacionalnih savjetodavnih skupina, obuka za žene, umrežavanje žena poduzetnica i uspostave mreže arapskih parlamentaraca.

U Albaniji, Europska unija radi na unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i pružanju podrške ranjivim skupinama žena poput onih kojima prijeti rizik od siromaštva ili nasilja u porodici, putem usluga savjetovanja, obuke i aktivnosti podizanja svijesti o načinima pristupa tržištu rada i socijalnim uslugama.

Na Kosovu, jedan od projekata je usmjeren na osnaživanje žrtava nasilja u porodici kroz podršku njihovom stručnom osposobljavanju i promociji održive ekonomske nezavisnosti, a što omogućuje njihovu reintegraciju u društvo.
U Turskoj, Europska unija pomaže Agenciji za zapošljavanje Turske u provedbi posebnih mjera usmjerenih na žene, a koje čine tek 30% aktivne radne snage. Obuka koja je finansirana sredstvima Europske unije također osigurava tečajeve za nezaposlene žene u oblastima informacijskih tehnologija, upravljanja i finansija. Europska unija također nastavlja finansiranje projekata protiv nasilja u porodici.

U Armeniji, Europska unija promovira učešće žena u lokalnom političkom životu tako što podržava kandidatkinje na lokalnim izborima. Na izborima 2012. godine, izabrano je 84% kandidatkinja koje su obučavane kroz individualno mentorstvo, vezano za aktivnosti zagovaranja i platforme za umrežavanje.

U Ukrajini, EU podržava centre koji pružaju brigu za djecu a smješteni su na univerzitetskim kampusima. Zbog često previsoke cijene čuvanja djece, mlade majke nisu u mogućnosti da studiraju ili im je studiranje otežano. Zahvaljujući ovom projektu, one mogu nastaviti svoje visoko obrazovanje.

Dodatne informacije:

Napredak po rodnim pitanjima prati kroz godišnje izvještaje o napretku pojedinačnih zemalja. U procesu proširenja, rodna ravnopravnost je jedan od uslova u akcionim planovima koje Europska komisija prati u kontekstu pristupnih pregovora.
http://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/index_en.htm

Razvoj u oblasti jednakih mogućnosti također se prati i u godišnjim izvještajima o napretku zemalja u susjedstvu.

Europa.ba