U pravcu nove europske politike susjedstva: EU pokrenula proces konsultacija o budućnosti svojih odnosa sa susjednim zemljama

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije Federica Mogherini i povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas pokreću proces konsultacija o budućnosti europske politike susjedstva (engl. ENP), koja je zadnji put revidirana 2011. godine. S obzirom na značajna dešavanja u susjedstvu u međuvremenu, u ovom trenutku je ključno temeljito revidirati načela na kojima se politika temelji, kao i njen obim i načine korištenja njenih instrumenata.

„Izgradnja snažnih partnerskih odnosa sa susjedima jeste vitalni interes Europske unije. Nedavna dešavanja u regionu povećala su izazove s kojima se svi suočavamo: od ekonomskih pritisaka do neregularne migracije i sigurnosnih prijetnji. Trebamo snažne politike kako bi se mogli uhvatiti u koštac sa ovim problemima. Također moramo bolje razumjeti različite težnje, vrijednosti i interese naših partnera. To je suština revizije ukoliko želimo imati snažne političke veze sa svojim susjedima“, istakla je visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini.

„U interesu je Europske unije da razvija mir, stabilnost i prosperitet na svojim granicama. Revizija će nam pomoći da radimo učinkovitije na ostvarivanju ovih ciljeva. Želim vidjeti partnerstvo koje je ravnopravnije i koje donosi rezultate“, dodao je povjerenik Johannes Hahn.

Cilj je provesti što veći proces konsultacija s partnerima u susjednim zemljama i interesnim grupama širom EU do kraja juna. Nakon konsultacija, na jesen je predviđeno uspostavljanje dijaloga kojim se utvrđuju prijedlozi budućih pravaca politike susjedstva.

Konsultacije će slijediti četiri prioriteta: diferencijaciju, fokus, fleksibilnost, te vlasništvo i vidljivost. Već je identificirano pet oblasti u kojima obje strane dijele zajedničke interese, a to su trgovina i ekonomski razvoj, zatim povezivanje, sigurnost, upravljanje kao i migracije i mobilnost.

Opće informacije o procesu konsultacija

Predsjednik Juncker je pojasnio da će se revizija ovih politika uraditi u prvoj godini mandata nove Komisije. U cilju utvrđivanja  okvira diskusije, Europska komisija i visoka predstavnica usvojili su zajednički konsultacijski dokument 4. marta 2015. godine, a kojim se utvrđuju neki od preliminarnih rezultata u smislu dosadašnjih naučenih lekcija vezano za ENP, kao i ključna pitanja za raspravu s partnerima i akterima.

Opće informacije o europskim politikama susjedstva

Odredbe člana 8. stav 1. Ugovora o Europskoj uniji navode da „Unija razvija poseban odnos sa državama iz svog susjedstva radi uspostavljanja prostora prosperiteta i dobrosusjedstva, utemeljenog na vrijednostima Unije i koji odlikuju bliski i miroljubivi odnosi zasnovani na saradnji“.

ENP je osmišljen 2003. godine u cilju unaprjeđenja odnosa između EU i susjednih zemalja, koje uključuju Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Libiju, Maroko, Palestinu, Siriju i Tunis na jugu zemlje, odnosno Armeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu na istoku.

Nakon dešavanja u arapskom svijetu, cilj ENP-a revidiran je 2011. godini i definiran kao podrška partnerima koji provode reforme u cilju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, te doprinos njihovom inkluzivnom ekonomskom razvoju i promocija partnerstva s društvima, pored odnosa s vladama. Revidirane ENP jačaju saradnju u političkim i sigurnosnim aspektima kako bi se podržao ekonomski i društveni razvoj, generiranje rasta i radnih mjesta, jačanje trgovine i snažnija saradnja u drugim sektorima.

Novi Instrument europskog susjedstva (ENI), s budžetom od 15,4 milijarde eura za razdoblje od 2014. do 2020. godine, osigurava najveći dio sredstava za 16 partnerskih ENP zemalja. Pristup koji se temelji na poticajima omogućava fleksibilnost u modulaciji finansijske pomoći na temelju napretka pojedinačnih država po pitanjima demokratije i poštivanja ljudskih prava.
 
Detaljnije informacije:

Zajednički konsultacijski dokument pod nazivom U pravcu nove europske politike susjedstva

Internet stranica o procesu konsultacija

Stranica Europske komisije posvećena pitanjima susjedstva i pregovora o proširenju

Stranica Europske službe za vanjsko djelovanje

Informativni centar za europsko susjedstvo

Europa.ba