Investicijski plan: Zeleno svjetlo za finansiranje malog i srednjeg poduzetništva prije ljeta

Nakon današnje odluke Odbora guvernera Europske investicijske banke (EIB), mala i srednja poduzeća (MSP) u cijeloj Europi će moći iskoristiti prva sredstava iz novog Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) prije ljeta.

Današnja ključna odluka Odbora guvernera EIB-a omogućiti će predfinansiranje projekata malih i srednjih poduzeća povezanih s Investicijskim planom za Europu prije ljeta.

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, te nadzor provedbe Investicijskog plana, učestvovao je na sastanku Odbora guvernera EIB-a i pozdravio usvajanje odluke: „Danas je veliki dan za male poduzetnike u Europi. Ova vijest iz EIB-a znači da će do ljeta, mala i srednja poduzeća i inovativna poduzeća srednje tržišne kapitalizacije širom Europe kojima su sredstva potrebna, moći iskoristiti injekciju prijeko potrebnog kapitala. Rekli smo da želimo osigurati ponovna ulaganja Europe, a danas radimo upravo to.“

Sredstva se mogu staviti na raspolaganje malim i srednjim poduzećima putem Europskog investicijskog fonda (EIF), kao dijela EIB grupacije, a koja će pokriti rizik od transakcija s posrednicima koji osiguravaju dodatno finansiranje malih i srednjih poduzeća i poduzeća male i srednje tržišne kapitalizacije do samog uspostavljanja glavnog Europskog fonda (EFSI). Sam Fond, kao okosnica Investicijskog plana, treba biti uspostavljen i funkcionalan najkasnije do septembra 2015. godine. Infrastrukturni projekti mogu također imati koristi od sličnih aranžmana predfinanciranja prije konačnog uspostavljanja EFSI fonda, premda tek u kasnijim fazama nakon malih i srednjih poduzeća.

Naredni koraci

Ključne mjere u provedbi Investicijskog plana su sljedeće:

•    Uz snažnu političku volju svih institucija EU-a, cilj je da se usvoji nacrt propisa vezano za EFSI fond najkasnije do jula 2015. godine, a kako bi EFSI fond mogao biti uspostavljen najkasnije do septembra 2015. godine. Na taj način, sredstva se do jeseni mogu početi usmjeravati u, na primjer, infrastrukturna ulaganja u promet, digitalizaciju, telekome, kao i bolnice i škole.

•    Ubrzan je rad na ostalim dijelovima Investicijskog plana, uključujući uspostavu transparentnog plana projekata za mogućnosti ulaganja u Europi i Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (EIAH), a kako bi se osiguralo da su isti spremni do momenta aktiviranja EFSI fonda.

•    Program rada Europske komisije za 2015. godinu predstavlja ambiciozan plan za uklanjanje regulatornih prepreka ulaganjima i jačanje jedinstvenog tržišta. Kao prvi važan korak u kontekstu uklanjanja prepreka i povećanje pristupa finansijama, posebno za mala i srednja poduzeća, Komisija planira uskoro usvojiti Zelenu knjigu o uniji tržišta kapitala, uz pokretanje javne rasprave sa svim zainteresiranim stranama.

Opće informacije

Upravni odbor EIB-a okuplja ministre koje odredi svaka od 28 zemalja članica, a najčešće su to ministri finansija.

Uslijed ekonomske i finansijske krize, razina ulaganja u Europskoj uniji pala je za oko 15% u odnosu na najvišu stopu iz 2007. godine. Finansijska likvidnosti postoji u korporativnom sektoru, međutim, investicije su ograničene zbog neizvjesnosti ekonomskih izgleda i visoke stope javnog i privatnog duga u određenim dijelovima EU.

Upravo iz tog razloga je predsjednik Juncker sačinio Investicijski plan za Europu, kao svoj prvi prioritet. Plan je predstavljen 26. novembra 2014. godine, nakon nešto više od tri sedmice na poziciji predsjednika. Planom se predviđa mobiliziranje najmanje 315 milijardi eura privatnih i javnih ulaganja u cijeloj Europskoj uniji. Time će se posebno pomoći strateške investicije, poput onih u širokopojasne i energetske mreže, kao i u manja poduzeća s manje od 3000 zaposlenih.

Dodatne informacije o Investicijskom planu Europske unije:

Web stranica
Saopštenje vezano za EFSI fond
LinkedIn
Twitter

Europa.ba