Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana borbe protiv obrezivanja žena

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednica Komisije, Federica Mogherini, povjerenica za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, Vĕra Jourová i povjerenik za međunarodnu saradnju i razvoj, Neven Mimica, izdali su sljedeću izjavu povodom 6. februara, Međunarodnog dana borbe protiv obrezivanja žena:

Danas, kao i tokom cijele godine, udružujemo glasove kako bi rekli: nulta tolerancija za žensko obrezivanje u Europi i svijetu.

Poput drugih štetnih praksi, kroz žensko obrezivanje, žene i djevojke ostaju zarobljene u sistemu vrijednosti koji je podjednako nepravičan i štetan za razvoj i štetan za društvo u cjelini. Prema procjenama, mogući broj žrtava u svijetu doseže čak 125 miliona žrtava u svijetu i pola miliona žrtava samo u Europskoj uniji. Ovakva praksa ima snažan, cjeloživotni utjecaj na zdravlje i dobrobit, a može čak dovesti do smrtnog ishoda.

Svaki dan se zalažemo za okončanje prakse obrezivanja žena, koja predstavlja kršenje ljudskih prava i prava djece. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama. Običaji, tradicija, kultura, privatnost, religija ili tzv. čast ne mogu biti izgovori koji bi opravdali bilo koji oblik nasilja nad ženama i djevojčicama, kao što se ne mogu koristiti ni kao izgovor za države kako bi se izbjeglo ispunjavanje obaveze sprječavanja i eliminiranja nasilja nad ženama i procesuiranja počinitelja.

Europska unija se bori protiv sakaćenja ženskih genitalija na mnogim bojištima, u okviru globalne strategije za promociju rodne ravnopravnosti. Komisija podržava rad nevladinih organizacija na lokalnoj razini, u srcu zajednica gdje se prakticira sakaćenje ženskih genitalija, kroz rad sa ženama, djevojkama, muškarcima, dječacima i tradicionalnim i vjerskim vođama. Pored tekućih sredstava za rad na razini zemalja članica EU, kao i na terenu, dodatna sredstva u iznosu od 4,5 miliona eura će biti dostupna već tokom ove godine radi podrške projektima koji imaju za cilj sprječavanje i borbu protiv nasilja povezanog sa štetnim praksama unutar Europske unije.

Također radimo na izradi internet platforme Europske unije posvećene sakaćenju ženskih genitalija za stručnjake koji prvi dolaze u kontakt sa žrtvama i ugroženim djevojčicama. Cilj nam je obuhvatiti primarne kontakt osobe, poput medicinskih radnika, sudaca, službenika za azil, nastavnog osoblja, liječnika i policajaca, te pružiti im podršku u naporima na iskorjenjivanju ove prakse. 

Na globalnoj razini, Europska unija poziva sve zemlje da zabrane, sankcioniranju i poduzmu odgovarajuće mjere za promjenu društvenih normi na kojima se temelji sakaćenje ženskih genitalija tako što će ovo pitanje uvrstiti kao jedno od prioritetnih u političkom dijalogu Europske unije i dijalogu u oblasti ljudskih prava s odgovarajućim partnerskim zemljama. Europska unija podržava zagovaranje unaprjeđenja nacionalnih zakonodavstava vezano za obrezivanje žena, podizanje svijesti, kvalitetno i rodno pravično obrazovanje, te rad organizacija na lokalnoj razini.

Primjera radi, navedeno uključuje podršku civilnom društvu u Liberiji koje se zalaže za pristup žena pravdi i radi na smanjenju slučajeva obrezivanja žena. U Gvineji Bisau, aktivnosti podrazumijevaju uspostavljanje sigurnog okruženja za prava žena, promociju napuštanja praksi obrezivanja žena i pružanje podrške žrtvama. Ostale aktivnosti također su podržane u nizu zemalja, uključujući Mali, Ugandu, Sijera Leone, Egipat, Mauritaniju, Džibuti, Jemen, Senegal, Benin i Togo.

Nastavljamo raditi na boljem prikupljanju podataka, te unaprjeđenju našeg znanja o obrezivanju žena, u saradnji s Europskim institutom za rodnu ravnopravnost. Također se nastavlja angažman sa stručnjacima koji su izravno uključeni u napore na ukidanju ove prakse na razini zajednica, država ili akademske zajednice. Naš cilj je da niti jedna žena ili djevojčica u svijetu ne doživi sakaćenje. Pozdravljamo nedavno stupanje na snagu Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koja osigurava vrijedan okvir za učinkovitu borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u samim zemljama i širom Europe, uključujući i obrezivanje žena.

Europska unija ostaje u cijelosti predana borbi protiv svih oblika rodno uslovljenog nasilja kako unutar EU-a, tako i u našim vanjskim odnosima. Nastavljamo naše zajedničke napore na zabrani obrezivanja žena u Europskoj uniji i šire, te postizanju rodne ravnopravnosti u stvarnosti.

Za dodatne informacije:
Komunikacija o eliminaciji obrezivanja žena (25. novembar 2013. godine):
http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_based_violence/131125_fgm_communication_en.pdf

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4201_en.htm

Europa.ba